See juhtus peaaegu täpselt kaks aastat tagasi. Kuulsin sellest võimalusest ühelt oma äripartnerilt, kes oli omakorda lugenud sellest ühelt tehnoloogiasaidilt. Mõtlesime mõlemad: see tundub päris cool! Ja läksime oma eludega edasi.

Mõne kuu pärast hakkasin jälle sellele mõtlema, sest tunnen end maailmakodanikuna ning e-residentsuse väärtused, nagu näiteks “piirideta riik” ja läbipaistvus, on mulle südamelähedased. Novembris 2015 otsustasin esitada taotluse, kuigi ei teadnud täpselt, milleks mul e-residentsust on vaja. Ehkki idee firma juhtimisest distantsilt, seitsme ajatsooni kauguselt, tundus superlahe.

Miks asutasite Eestis ettevõtte ja mis äri ajate?

KIIDAB: Ian Wagner kinnitab, et Eesti valitsus mõistab, kuidas maailm 21.sajandil funktsioneerib.
Asutasin firma juunis 2017. Enne seda olin veidi katsetanud oma e-residendi kaarti, mida sellega teha saab. Otsustasin ka külastada Eestit, sest nüüd oli mul selleks hea põhjus. Maandusin esimest korda Tallinna mais 2016 ja armusin jäägitult. Käisin Latitude59 konverentsil ja kohtusin nii paljude fantastiliste inimestega, nii eestlaste kui ka e-residentidega. Lihtsalt pidin tagasi tulema ja nüüd olengi Eestis käinud juba neli korda. 2016. aasta lõpus kihlusin oma pruudiga ja me kolisime Lõuna-Koreasse.

Firma asutasin Eestisse seetõttu, et mul on seda võimalik mugavalt distantsilt juhtida. Ka õigusruum ja maksukeskkond on Eestis ühemõtteliselt arusaadav. Tuleb kasuks, et firma on registreeritud Euroopa Liitu.

Tegelen tarkvaraäri ja konsultatsioonidega. Täpsemalt mobiiliäppidega. Mu äri ei sõltu asukohast, seetõttu sobitub see hästi e-residentsuse raamistikku. Isegi kui ma elasin ja töötasin Ameerikas, asusid pooled minu kliendid sadade miilide kaugusel.

Mida e-residentsus teile on andnud?

Saan seeläbi juhtida oma ettevõtet ükskõik millisest maakera punktist. Et teha tööd, vajan vaid internetiühendust. Minu partneriks on Eesti valitsus, kes mõistab minu elustiili ja seda, kuidas maailm 21.sajandil funktsioneerib. Paljuski ongi e-residentsuse väärtus tunnetuslik, mitte käegakatsutav. On muljetavaldav millise hooga areneb Eesti õigusruum, et kohanduda reaalsusega. See on väikese vähebürokraatliku riigi eelis.

Ka dokumentide krüpteerimine ja allkirjastamine Eesti e-kanalites on äärmiselt tore. Eestlaste jaoks võib see kõik tunduda juba iseenesest mõistetav, kuid minu jaoks on juba ainuüksi sellisel kujul ID kaardi omamine fantastiline. Saan turvaliselt ja mugavalt saata allkirjastatud dokumente, avada pangakontosid jne - seda kõike täielikult veebis ja palju kõrgema turvalisuse tasemega kui meil Ameerikas kombeks. Ameerikas võib olla dokumentide turvaline saatmine raamatupidajale tõeline peavalu. Minu hinnangul on paberimajanduse turvalisus Eesti puhul üks seni kõige alahinnatum ID kaardi eelis.

Kas on mingeid väljakutseid ka olnud e-residendina?

Mõningaid on olnud. See ei ole küll otseselt Eesti tegematajätmine, kuid rahvusvaheline maksundus tekitab kõvasti segadust. Kui varem puudutas see vaid suuri üleilmselt äri ajavaid ettevõtteid, siis tuleb selles teemas orienteeruda ka ühemeheettevõtetel. Tunnustan Eestit selle eest, kui palju olete vaeva näinud, et maksuküsimused e-residentide jaoks selgemaks saaks.

Praegu opereerin oma firmat Lõuna-Koreast, mistõttu õpin kahe riigi maksusüsteeme korraga. Kusjuures Eesti poolel on see olnud palju selgem ja lihtsam. Päris hästi saan juba asjast aru.

Korea poolel ei saada minu olukorrast veel eriti hästi aru, sest võimud on harjunud, et sellised väljakutsed puudutavad vaid suuri firmasid, mis liigutavad füüsilist kaupa.

Lõuna-Korea on ka välismaalaste suhtes palju vähem sõbralik kui Eesti. Mul on eristaatus, sest olen abielus korealannaga. Aga tavaline korealane räägib inglise keelt väga vähe. Minu korea keel on päris okei, kuid keelebarjäär endiselt häirib. Ehkki minu äri puhul kehtivad topeltmaksustamise vältimise lepingud, olen ma jätnud igaks juhuks arvele väikese puhvri puhuks, kui mul peaks Korea poolel tekkima maksuprobleeme. Siin (Lõuna-Koreas) on isegi peaaegu võimatu leida inglise keelt rääkivat raamatupidajat!

Mõned keeleprobleemid on mul olnud ka Eesti poolel. Vahel saadetakse mulle Eestis e-postiga mõni dokument või reklaam. Vähemalt ühe e-kirja olen saanud ka Eesti valitsusasutuselt. Olen mõnes mõttes keelenohik, mistõttu leian, et see on suurepärane võimalus teha vähemalt põgusatki tutvust järjekordse üsna veidra keelega, mis tegelikult kõlab kaunilt. Nii ma räägin nüüd natuke eesti keelt. Keeleklikk.ee on suurepärane! Oi, millist rahulolu pakub see, et oskan tellida eesti keeles endale kohvikus hommikusööki ning mõistan, mida üritab mulle pähe määrida mingi järjekordne raamatupidamisfirma oma reklaamkirjaga.

Muidugi on väljakutseid veel ka pangateenuste ja piiriüleste maksete osas. Õnneks on kõik lahendused olemas. E-residendi staatus ei taga seda, et Eestis avatakse sulle pangakonto. Aga mul polnud sellega probleemi. Sain mõlemale oma firmale Eestis pangakontod. Ameerika klientidelt võtan makseid vastu Transferwise’i abil. Raha liigutamine USA dollaritest eurodesse on Transferwise’il paraku üks kallimaid teenuseid, kuid mina väldin teenustasusid, võttes suurema osa oma palgast välja dollarites. Igatahes maksan ma praegu raamatupidamise ja rahasiirete eest vähem kui maksin Ameerikas elades.