Kohtuotsus näitab, et ta lüpsis oma töökohta korduvalt ja labaselt. Üks nippidest oli võltsarvete kasutamine: Põldoja suutis ära rääkida ühe poe kliendihalduri, kes kirjutas arvetele hoopis teised asjad, mis tegelikult osteti.

Näiteks esitas Põldoja EASi raamatupidamisel arve, et asutusele on soetatud valge magnettahvel, kohvi presskann ja filterkohvimasin. EAS sai neist kätte vaid presskannu. Suurema osa ostust moodustas hoopis espressomasin Jura ENA 9 Micro, mis läks hoopis Põldoja isiklikku kasutusse.

EASi tellitud laminaatori asemel sai Põldoja endale kehahooldusaparaadi Viagym 1. Õliradiaatori ja riidenagi soetamisega hankis büroojuht endale Boschi röstri ja veekeetja. Espressomasina ja piimavahustaja varjus „ostis“ ta oma tarbeks hõbedase Apple iPodi. Kokku tõmbas Põldoja sel viisil EASi 1642 euroga.

Hoopis suuremad summad kulutas ta reisimisele. Nimelt oli Põldojal büroojuhina ligipääs boonuspunktidele, mida lennu- ja reisifirmad olid andnud EASile. Büroojuht tarvitas neid nii enda kui oma mehe puhkusereiside eest tasumiseks.

Ja need polnud mingid lühikesed ja odavad reisid, vaid sõidud eksootilistesse maadesse, millest suurem osa eestlastest võivad oma rahaliste võimaluste juures vaid unistada.

Kohtuotsus näitab, et proua Kaie ja tema abikaasa Argo Põldoja käisid EASi boonuspunktide abil näiteks 2010. aastal USAs Hawaii saartel (lend läks sinna Frankfurdi ja San Fransisco kaudu). 2011. aastal lendasid nad Venetsueela pealinna Caracasse. 2014. aastal käisid Mexico Citys.

Lufthansa preemiaprogrammi boonuspunktidega soetas proua Põldoja 2014. aastal mobiiltelefoni Apple iPhone 5 (väärtusega ligi 800 eurot) ja aasta hiljem iPhone 6 Plusi (väärtusega ligi 900 eurot).

Preemiaprogramm sobis ka, et osta Estonian Airist lennupiletid Itaaliasse ja Prantsusmaale. Ja pileteid Thay Airwaysist.

Boonuspunkte sai kenasti kasutada ka Eesti sees. Põldoja stiilinäited: keskaegne „koosolek“ kümnele inimesele restoranis Olde Hansa, Rikkalik hommikusöök neljale Olümpia hotelli restoranis, sama hotelli sauna kasutamine. Spaa Laulasmaal. Kassari Puhkekeskus. Fra Mare Spa. Vihula mõis. Purjetamas käimine. Kinkekaardid… Kõrvaltvaatajale jäi mulje, et Eesti riigiametnikud saavad lubada endale vägagi ladnat elu.

See muinasjutt katkes kaks aastat tagasi, kuis sisekontroll sai juhtunule jälile. Põldojal polnud pikka pidu. Ta vallandati päevapealt ja politseisse läks avaldus.

Põldoja sai süüdistuse võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks pööramises, dokumendi võltsimisele kihutamises ja võltsitud dokumendi esitamises.

Tänavu oktoobris kinnitas Harju Maakohus kokkuleppe, millega Põldoja võttis vastu pooleteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse. Katseaeg on kaks aastat ja kuus kuud ning see hakkas jooksma 10. oktoobrist.

Lisaks mõisteti Põldojalt EASi kasuks välja 12 302 eurot (kohus leidis, et tsiviilhagi ja selle suurus on täielikult tõendatud) ning menetluskulud 1089 eurot.

Mõnikord võib magus elu osutuda päris mõruks.