Kuid see ei tähenda, et Simson peaks oma kabinetti kraamima hakkama.

Eestis kehtib põhimõte, et ühe inimese pattude eest ei nuhelda teist inimest. Jossif Stalini ajal karistati siinses maailmanurgas terveid peresid, mitte tänapäeval. Adolf Hitleri ajal põletati maha lausa külasid, kuid seda ei oota praegu mitte keegi.

Keegi ei nõudnud ju ka, et Kersti Sarapuu peaks Riigikogust lahkuma, kui tema abikaasa Arvo Sarapuu sattus samamoodi kriminaaluurimise alla. Või et teine parlamendiliige Erki Savisaar peaks vastutama oma isa tegude pärast.

Jah, Eestis on üks tuntud erand. Jürgen Ligi lahkus 2002. aastal Riigikogust, kui tema poeg jäi Stockmanni kaubamajas vahele varastamisega.

Kuid on suur vahe lapsevanema vastutuse ning elukaaslase vastutuse vahel. Muuseas, kui keskkonnaminister Siim Kiisler teatas eile, et Simson peaks täiendavaid selgitusi andma, kirjutas Ligi Facebookis: „Kasutage, kolleegid, palun võimalust vaikida. Ainus võimalus neile, kel pole mingeid muid fakte, on võtta lähedasele langenud varju inimese isikliku tragöödiana. Eriti kuna ta seda vägagi on, aga ka kuna igaüks vastutagu enda tegude ja tegematajätmiste eest. Ja ka otsustagu ise, kas tal on midagi selle kohta öelda. Ma tean, poliitikas on olnud kombeks käituda ka vastupidi, aga poleks tohtinud.“

Teiseks kehtib Eestis süütuse presumptsiooni mõiste. Keegi pole nii kaua süüdi, kui ta pole enda süüd üles tunnistanud või kohus pole teda süüdi mõistnud. Teet Soormi pole keegi süüdi mõistnud. Tema värskeid kommentaare pole avalikkus kuulnud. Varem on ta sigatsemist kategooriliselt eitanud. Vastupidi. Ta on väitnud hoopis, et „HKScani Baltikumi juhtkonna äriotsused on olnud läbipaistvad, tehtud omanike teadmisel ja heakskiidul ning teeninud HKScani kontserni huve“.

Kolmandaks: Teet Soorm juhtis Rakvere lihakombinaati juba ajal, mil Kadri Simson oli veel endise ajakirjaniku Priit Simsoni abikaasa.

Teine asi oleks aga siis, kui Kadri Simson oleks ise mehe ette heidetava kuritegevusega seotud. Siis saaks ta isegi mitmekordse karistuse, sest rahvas seda juba ei andestaks.