Näib tuttav? Tegemist on kõige klassikalisema Nigeeria petukirjaga, millega üritatakse inimestelt raha välja meelitada. Need kirjad pole inimeste jaoks, kes harvagi e-posti kasutavad, midagi uut. Polnud ka seitse aastat tagasi, kui Eesti firma Nortal (toona nimega Webmedia) võitis Maailmapanga hanke ja hakkas Nigeeria riigile tänapäevast rahandussüsteemi looma.

Kuna Nortalil oli kogemus Moldova riigirahanduse korrastamisega, sobisid eestlased selleks tööks ideaalselt. Kui korrumpeerunud Nigeeria täpselt on, teavadki nemad nüüd kõige paremini.

Naljad Nigeeria kirjade kohta käisid sinna tööle sõitnud ­Andre Krulli sõnul (tänane Nortali tegevjuht koordineeris toona kõiki firma välismaiseid projekte) asjaga mõistagi kaasas. Neid tegid sõbrad-tuttavad, aga ka kolleegid nii kodumaal kui ka põhjamaades.

Nortali projektijuht Vitali Korniltsev meenutas, et see, mis Aafrikas vastu vaatas, oli midagi täiesti uskumatut. 186miljonilise elanikkonnaga riigis peeti riigi raha üle arvet A4-mõõdus ruudulistes kaustikutes. Osa riigiametnikke polnud kunagi arvuti taga istunudki, keeruliste IT-süsteemidega töötamisest rääkimata.

Seega tuli alustada kõige lihtsamast – nigeerlastele tuli selgeks õpetada, kuidas programmi kasutamiseks sisestada kasutajatunnus ja parool. See olevatki kõige raskem ülesanne olnud. Kuna olukord tundus sedavõrd uskumatu, jäädvustati pildile nii mõnigi seik, kus 10–20 mustanahalist ametnikku ühe arvuti juures õpetust saab.