Rohkem kui Macroni programmist räägivad prantslased aga tema naisest Brigitte Macronist. Karl Lagerfeld ütleb, et Brigitte’il on imeline siluett ja temast saaks ­Michelle Obama sugune esileedi. Jean-Marie Le Pen kutsub Brigitte’i cougar’iks. Ja meedia kirjutab õhinaga ­Brigitte ja Emmanuel Macroni suurest armastusest. Prantslastele meeldivad õnneliku lõpuga lood, mis räägivad kahe armastaja raskest teineteiseleidmisest maailmas, kus kõik oli nende vastu. Ja just selline see lugu on.

OLULINE TEGELANE:  Abikaasa Brigitte annab Emmanuel Macronile, kes muidu võiks mõjuda järjekordse poliitbroilerina, tõsiseltvõetavust.

Brigitte (neiupõlvenimega Trogneux) on pärit Amiensist, samast linnast kust ka Emmanuel Macron. Brigitte kasvas kohalikus maiustusetöösturi peres. Tema isa oli viiendat põlve mandliküpsise ehk makroonitööstur – Trogneux’ makroonid erinevad tavalistest makroonidest selle poolest, et seal kasutatakse suhkru asemel mett. Prantsusmaa meedias räägitakse, et ehkki Brigitte kasvas jõukas peres, ei olnud ta õnnelik. Ta oli pere kuues, kõige noorem laps, ja olevat „reaalsuse eest pagenud kirjandusse“.

Brigitte abiellus noorena, 21aastasena kohaliku pankuriga ja sünnitas kolm last. 40aastaselt oli tal justkui kõik olemas – turvaline elu, lapsed, töö kohalikus lütseumis, seljataga 20 aastat abielu. Aga siis armus ta oma tütre Laurence’i klassivenda.

Brigitte Trogneux ja Emmanuel Macron. Joonistas Aivar Juhanson.

See juhtus 1993. aastal. Emmanuel oli siis 15aastane lütseumiõpilane. Brigitte Auziere oli samas koolis prantsuse keele ja kirjanduse õpetaja.

„Terve kool rääkis Macronist! Minu tütar samuti!“ on Brigitte Macron hiljem meenutanud.

Brigitte Auziere’is ärkas uudishimu ja ta kutsus Emmanuel Macroni enda juhitud teatristuudiosse, kus lavastati üheskoos Milan Kundera näidendit „Jacques ja tema isand“.

Macroni kunagised koolikaaslased meenutavad, et seda, et ­Brigitte oli Emmanuelist sisse võetud, oli võimatu mitte märgata: ta olevat klassile tsiteerinud Macroni luuletusi ja teda pidevalt eeskujuks seadnud.

„Ma tulen veel tagasi ja võtan teid naiseks!“ lubas Emmanuel lahkudes Brigitte’ile.

Kui Brigitte ja Emmanuel üha enam teatrilava taga koos aega veetsid, hakkas lõpuks kool kihisema. Emmanuel Macroni vanemad – lugupeetud arstid – said asjast teada. Nad olid algul arvanud, et Emmanuel teeb silma klassiõele Laurence’ile, Brigitte’i tütrele.

Meil ei olnud füüsilist suhet, kui Emmanuel oli veel alaealine, ütleb Brigitte Macron nüüd.

Emmanuel Macroni vanemad otsustasid poja „kaitsmiseks“ saata ta kodulinnast Amiens’ist Pariisi, mainekasse Henri IV lütseumi. „Ma tulen veel tagasi ja võtan teid naiseks!“ lubas Emmanuel lahkudes Brigitte’ile.

Brigitte Auziere kolis varsti oma abikaasast lahku. Ta leidis õpetajana uue töökoha Pariisis. Ja paar ei kadunud teineteise silmapiirilt. 2006. aastal sai Brigitte kätte lahutuse eksabikaasalt ning 2007. aastal abiellus Le Touquet’s, Prantsusmaa põhjarannikul Emmanueliga. „Ma tänan teid kõiki, et olete aidanud olla meil need, kes me oleme, me ei ole just tavaline, normaalne paar, ehkki see omadussõna mulle ei meeldi,“ ütles Emmanuel Macron oma pulmakõnes külalistele.

Emmanuel Macroni tähelend poliitikas on olnud kiire. Veel kolm aastat tagasi oli ta üpris vähetuntud – oli töötanud Rothschildi pangas („see oli nagu prostituudi töö, kus sa pead meeldima,“ ütleb ta nüüd selle kohta), siis nõustanud Hollande’i ja Sarkozyd. 2014. aastal sai Macronist Prantsusmaa majandusminister, kes võttis ette suure tööseaduse reformi. Eelmisel aastal lahkus ta valitsusest ja asutas uue, parteivälise poliitilise liikumise „En marche!“ ehk „Edasi!“. Liikumise programmi koostamiseks otsiti vabatahtlikke, kes vestleksid tuhandete nii-öelda tavainimestega, et kirja panna, mida prantslased oma riigis muuta tahaksid. Ja sündiski Macroni presidendiprogramm.

Macronist võib saada Prantsusmaa noorim president. Abikaasa Brigitte annab Emmanuel Macronile, kes muidu võiks mõjuda järjekordse poliitbroilerina, tõsiseltvõetavust. Iga mees ei ole ju 39aastaselt seitsmekordne kasuvanaisa (­Brigitte Macronil on seitse lapselast). Iga mees ei julgeks ju abielluda endast 24 aastat vanema naisega! Iga mees ei peaks ju 16aastaselt antud sõna!

Riigis, kus presidentidel – Mitterrandist Hollande’ini – on olnud kombeks pidada endast aastakümneid nooremaid armukesi, mõjub Macroni armulugu, võiks öelda, et isegi feministliku aktina.

Kindel on see, et Brigitte Macron hakkab tulevikus abikaasa tegevust mõjutama. Juba praegu toimetab ta mehe tekste, ning Emmanuel arutavat kõik tähtsamad otsused abikaasaga läbi. Kui tahad saata mõnd sõnumit Emmanuelile, siis pead rääkima Brigitte’iga, ütlevad Macronide lähikondsed.

Ainult ühe pärast on Macroni kampaaniameeskond mures – Brigitte’il olevat „liiga kallis maitse“. Ja abikaasa liiga kallis riietumisstiil võib Emmanuel Macroni mainet kahjustada.