Ei, see pole USA seebisarja „Santa Barbara“ lühikokkuvõte, vaid Eesti Krachtide äriperekonna kollaps. Aastakümneid üheskoos elanud perekonnas läks isa-ema lahutuse järel lahti tõeline kodusõda, kus ligimesearmastust ei tunta ja vahendeid ei valita.

Iirlaste arvelt kaob 120 000 eurot

Iiri vanapaar George ja Dympna O’Connor otsustas 2005. aastal, et investeerib pensionipõlveks raha Eesti kinnisvarasse. Tallinna sadama läheduses asuvas Jõe 7 elumajas ostsid nad 56ruutmeetrise korteri ning volitasid asju ajama jurist Katrin Krachti. Too tegeles Jõe tänava korteriga seitse aastat, kuni George’i tervis hakkas halvenema, tema abikaasa tahtis George’ile pakkuda viimasteks päevadeks kõrgel tasemel hoolitsust kallis haiglas ja otsustas korteri rahaks teha. O’Connorid teenisid müügi eest 108 000 eurot ja see kanti iirlaste Danske Bankis olnud kontole. Kõik tundus sujuvat.

EI AITA: Lahutusprotsessis isa toetanud Katrin jäi ema Kersti abita. „Ta on täiskasvanud inimene ja peab ise oma tegude eest vastutama,“ ütles Kersti Kracht.

Kolm kuud hiljem heitis Dympna esimest korda üle pika aja pilgu oma pangakontole, kuhu korteri üürimisest ja müügist pidi olema kenake summa kogunenud. Loodetud kuuekohalise summa asemel vaatas pangakonto hetkeseisu realt vastu 4,91 eurot.

Iirlased ei pöördunud esimese hooga politseisse, vaid kirjutasid Katrin Krachtile ja pärisid aru. Selgus, et Katrin oli iirlaste arvelt varemgi raha võtnud.

„Kirjutan Sulle seda kirja väga raske südamega,“ alustas Katrin oma südantlõhestavat vastust ja hakkas loetlema oma elu raskeid episoode:

* majanduslangus ja elukaaslase raskused kinnisvaraäriga,

* lapse sünd,

* IT-äri katsetus ja kõrbemine,

* teise lapse sünd,

* uus äriidee Soomes, kuid seal pettasaamine.

Vend ja ema: ta varastaski pidevalt

„Mingil ajal hakkasingi ma raha võtma klientide arvetelt. See pidi olema lühiajaline laen,“ kirjutas Katrin. „Eelmisel nädalal olin meeleheitel ja nii tegin midagi rumalat: võtsin Sinu korteri müügist saadud raha ning maksin ära kõik oma võlad. Ma ei suutnud hakkama saada mõttega, et kõik inimesed, kelle raha olin võtnud, sellest teada saavad.“

JAYA SHIVANI: Iiri vanahärra tahtis elu lõpetada mugavas haiglas, aga selleks kogutud raha kadus Katrin Silmani näppude kaudu.

Katrin raputas kirjas endale tuhka pähe ja palus võimalust ajapikku kogu raha tagasi maksta. „Kolin USAsse, sest seal on mul võimalus rohkem teenida. Kolin õige pea, siinsed asjad ongi juba korda aetud. Luban, et maksan Sulle raha tagasi isegi juhul, kui pean selleks kolmes kohas töötama,“ palus Katrin. „Kui esitad hagi, esitatakse mulle arvatavasti kriminaalsüüdistus – siis aga ei saa ma töötada ega sulle tagasi maksta.“

O’Connorid saatsid kogu ülestunnistuse veel Katrini vennale Akisele ja sealt ei tulnud ühtegi julgustavat nooti. Akis kirjeldas, kuidas Katrinil ongi kombeks raha tuulde loopida, ja seda on ta teinud ka oma ema Kersti Krachti rahaga. Sama kinnitas iirlastele Kersti ise, kes soovitas neil kindlasti politseisse pöörduda. „Esimese hooga lendasid iirlased minu kaela, kuid Katrin oli olnud nii ahne, et sõlmis iirlaste korteri halduslepingu endale kui eraisikule,“ ütles Kersti.

Võib ainult spekuleerida, mida George O’Connor sel hetkel tundis, kui sai teada, et kusagil Ida-Euroopas on tema pensionisäästud tuulde lastud. Vähe sellest, täiesti ootamatult oli ta sattunud keset suurejoonelist perekondlikku kodusõda. Kuu hiljem vanahärra suri, paremasse haiglasse ta ei jõudnudki.

Kõik süüdistavad kõiki

Krachtide perekonna murenemine algas 2009. aastal, kui 25 aastat äris ja eraelus koos tegutsenud Kersti ja Argos Kracht oma abielu lahutama hakkasid. Emotsioonid olid laes, kuid kõige suuremad tülid tekkisid ühisäride jagamisel. Näiteks algas läinud sügisel kohtuprotsess Argos Krachti vastu, keda süüdistatakse omastamises. Argos olevat lahutuse ajal liigutanud kinnisvara ühisettevõttest ära endaga seotud firmadesse. Kersti süüdistas endist abikaasat ka teiste ühisvarade omastamises. Tüli tõmbas kahte leeri lapsedki – poeg Akis toetas ema Kerstit, tütar Katrin hoidis isa Argose poole. Katrin polnud emaga kunagi hästi läbi saanud – teismelisena mässas tüdruk nii uljalt, et sai Saksamaal kaubamajast riideid varastades kaela esimese kriminaalkaristuse.

Poeg esitas isa peale politseisse kuriteoteateid, muuhulgas näiteks illegaalse huuletubaka ehk snus’iga äritsemises. Vastastikku süüdistati teineteist veel küberrünnakute korraldamises, raha varastamises ja paljus muus. Äripäeva veergudel nimetas Argos oma poega ema kontrolli all olevaks Pavlik Morozoviks. Kogu jutu võlgadest ja raha omastamisest liigitas Argos kurja eksnaise kättemaksuks. Kersti omakorda nimetas seda tüüpiliseks demagoogiaks, kus temal on kanda stereotüüpne kurja naise roll.

Tütar Katrini elu läks aga omasoodu edasi. Iiri leskproua Dympna O’Connor palkas ennast esindama advokaat Indrek Veso, kes teavitas kuritööst ka politseid. Katrin ise aga oli vahepeal abiellunud hurmava tantraguru Urmas Silmaniga, pööranud eneseotsinguil täielikult tantrausku ja jätnud maha juristiameti. Eelmisest suhtest sündinud lapsed jäid valdavalt isa kasvatada. Avalikult esinesid Silmanid Eesti tantraliikumise esipaarina, naeratasid seltskonnameedias, kuid politseis ülekuulamisel kurtis Katrin, et raha pole ja selle saamiseks käib ta üleüldse USAs spaades massööriks ning äkki kunagi õnnestub iirlastele ka raha tagasi kanda. Küll ei hakanud ta politseis midagi oma tegude kohta tagasi ajama, vaid võttis kõik omaks.

Seks Balil vihastab iirlasi

Kolm kuud pärast esimest ülekuulamist, kui täiesti varatu Katrin pidanuks enda sõnade kohaselt
PIINLIKULT BALIL: "Eestlastest abielupaar seksis Bali pühas templis,“ kirjutasid kõik kõmuportaalid.
olema USAs ja iirlastele tagasimaksmiseks ameeriklaste väsinud lihaseid mudima, plahvatas tõeline uudispomm. „Eestlastest abielupaar seksis Bali pühas templis,“ kirjutasid kõik kõmuportaalid. Pahased budistid kutsusid politsei, paarike maksis templi puhastamiseks 1500 eurot trahvi. Uudis levis mujalgi maailmas, mitte ainult Eestis, ja napilt kuu aega hiljem jõudis ka Iiri­maale. Kui Dympna O’Connor teada sai, et üheks ­templiseksijaks oli just Katrin, saatis ta kohe pahase kirja: „Ma olen siiani väga kannatlik olnud. Viimases kirjas kinnitasid sa, et käitud väga vastutustundlikult ja kavatsed mu raha tagasi maksta, aga nüüd ma tean, et sa reisid mööda maailma ringi ja käitud viisil, mida mina ei saa just vastutustundlikuks nimetada.“

Avalikult esinesid Silmanid Eesti tantraliikumise esipaarina, naeratasid seltskonnameedias, kuid politseis ülekuulamisel kurtis Katrin, et raha pole ja selle saamiseks käib ta üleüldse USAs spaades massööriks ning äkki kunagi õnnestub iirlastele ka varastatud raha tagasi kanda.

Järgnes jälle pikk vabanduskiri, kus Katrin väitis, et raha saadi abikaasa maja müügist ja et joogaõpetajana ta peabki mööda ilma ringi liikuma, kuna Eestis pole erilist majandust ja ka palgad on madalad.

Kirjavahetus jõudis advokaat Veso kaudu ka prokuratuuri. „Kannatanu õiglustunnet riivab jätkuvalt, et Katrin Silman reisib mööda maailma ringi ning naudib head elu Tais, Balil ja nii edasi, ilma et ta oleks kasvõi ühte eurotki tagasi maksnud,“ seisis advokaadi pahases kirjas.

Asi jõudis kohtusse 2014. aastal, kaks aastat pärast George O’Connori surma. Katrin otsustas kõik üles tunnistada ja minna kokkuleppemenetluse peale. Kui ta selle aasta hilissügiseni ühtegi kuritegu toime ei pane, ei pea ta kohtu määratud 1,5 aasta pikkusest vanglakaristusest päevagi kandma. Küll peab ta tänavu septembriks Iirimaale tagasi maksma vähemalt 40 000 eurot. Edaspidi juba graafiku alusel ka ülejäänud raha rohkem kui 120 000eurosest kahjusummast.

Katrin, kes nüüd eelistab esineda nime Jaya Shivani all, on vahepeal taas sattunud elumere lainetesse. Eelmisel sügisel lõppes harmooniline tantraabielu Urmasega ja nüüd loobitakse vastastikku teravusi. Kliendid süüdistavad Urmast ebakorrektsetes tantramassaaži võtetes, Urmas tõrjub süüdistusi väidetega, et see on omakorda Katrini kättemaks.

„See on ema ja venna sõda minu ja isa vastu“

Katrin ise jääb juhtunule tagasi vaadates filosoofiliseks. „Vaadates lugu teise nurga alt, oli see kogemus mulle eluks vajalik. Ma olin sellel ajal hoopis teine inimene ja vajasin „kainestavat“ raputust,“ kirjutas Katrin Ekspressile. „Võõralt kontolt võetud raha kulus põhiosas äri alustamiseks ja teatud elamiskulude katteks.“

Raha maksab ta endiselt Iirimaale, nagu ta ise ütleb, vastavalt võimalustele. „Loodan, et mõne aasta jooksul suudan kohustuse likvideerida,“ sõnas Katrin.

Kui keegi tahab aidata Katrinil raha koguda, et vähemalt O’Connorite perekond varastatud raha tagasi saaks, võib minna tema juurde tantrakonsultatsioonile. Odavaima seansi hind algab sajast eurost.

Kuid viimase kivi viskab Katrin ikka pereliikmete kapsaaeda. „Niipalju kui mina tean, oli minu ema ja venna roll määrav – ilma nende aktiivse osaluseta ei oleks vist kuriteoteadet tehtud,“ arvab ta. „Akis on emapoolsete ­manipulatsioonide ja psüühilise vägivallaga mõjutatud. Kui ma 2010/11 ei olnud peretülis nõus pooli valima ja osalema ema sõjas isa vastu, siis sattusin oma ema ja venna rünnakute alla.“

Kersti Kracht viskab kivi omakorda tagasi: „Nagu Katrini eksabikaasa Urmas on öelnud, siis ta manipuleerib, valetab, varastab ja on ka väga kättemaksuhimuline.“

Tüli kestab aga edasi. 3. aprillil peaks tulema otsus pereisa Argos Krachti kriminaalasjas.