Sel nädalal pidas KaPo kinni keskerakondlasest Pirita linnaosavanema Tõnis Liinati. Kahtlustatuna jälle väikses vastikus rahavõtmises.

Keskerakonnal on niigi parasjagu Porto Francoga seoses kriminaalsüüdistus kaelas. Kas nüüd Jüri Ratas lõpetab salgamise ja tunnistab mustrit, mida tema erakond on aastaid harrastanud? MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juht Sten-Hristo Evestus on pakkunud, et erakondade juhid vastutaksid erakonna paikapandud ametnike altkäemaksuvõtmiste eest ka isiklikult.

Mis oleks kui Ratas nüüd vähemalt tõmbaks piiri partei ja idamaiste altkäemaksukommete vahele? Mitte ei kaitseks vahelejäänuid, nii nagu partei pikalt hoidis Riigikogus kurjategija Kalev Kallot?

Aga vastupidi! Jüri Ratas on deklareerinud, et korruptsioon on „kogu ühiskonna probleem“. Sellega kordab ta Edgar Savisaart, kes armastas vastutuse eest kõrvale hiilida lausega „korruptsioon on meie kõigi probleem“. Nii et määrime enda maneerid kogu Eesti peale laiali?!

Eesti Ekspress riputas juba 2016. aasta valimiste eel üles klipi Mihkel Raua toonasest telesaatest, kus Jüri Ratas läks kaasa Yana Toomi eitamisega ja suutis meenutada ainult üht Keskerakonna korruptiivset tegu - valimisreklaami Hiiu staadionil. Eritlesime seepeale kolm põhilist Keskerakonna korruptsioonisuunda, millele aastal 2018 lisandus prominentsete keskerakondlaste silme all Linnatranspordis ASis toimunu, kui Tallinna Linnatranspordi ASi ametnik võttis busside tarnijatelt väidetavalt kuni 2 miljonit eurot altkäemaksu. Politsei poolt kogutud materjalide hulgas on ka toonase Linnatranspordi AS juhataja Enno Tamme kurtmine, et rohkem ta erakondlasi palgale võtta ei suuda, kuna neid on juba firma palgal niigi palju.

Artikkel ilmus esmakordselt novembris 2016.

See on Tallinna ettevõtjatelt Keskerakonna jaoks raha väljapressimine. Kui vaadelda juhtumeid, mille eest keskarid kohtus süüdi on mõistetud, ja liita sinna juhtumid, millest ehitajad ja kaupmehed isekeskis räägivad, võib teha järelduse: ettevõtjatele "katuse panemine" on olnud Keskerakonna põhitegevus Tallinna linna juhtides.

Kogu sellest kohtus tõestust leidnud Parbuste, Songisseppade, Seppade, munitsipaalpolitsei ja parkimistegelaste jne kuritegude hulgast leiab Yana Toom Kolmeraudse saates ainult ühe, kõige süütuma vargusejuhtumi. Sellise, millega Jüri Ratas haiget saab, ehk Rattalehe, mida Raepress Jüri Ratase valimiskampaania käigus üle 10 aasta tagasi valmis tegi. Tavaline keskerakondlik väike näppamine.

Täna tahab Toomi ja Ratase erakond riigis ministrikohti saada. Minu meelest on see ohtlik.

Vähemalt enne, kui juhtivad keskerakondlased ei tunnista, ET nad Tallinnas ärimeestelt metoodiliselt raha välja pressisid ja EI LUBA SELGELT, et sellel on lõpp. Mihkel Raual igatahes neilt mingeid taolisi sõnu kätte saada ei õnnestunud.

Okei, õnnestus ühes detailis: Savisaare reklaamplakati asjas.

Keskerakond on Tallinna inimestele pähe istunud kolmel viisil.

Esimene tüüpkond on linna vara käsutamine partei huvides.

Näitena sobib juhtum, kui keskerakonna kassiir Elmar Sepp sundis kujur Tauno Kangrot erakonna liikmeks astuma, muidu müüvad keskerakondlased tema Uue tänava skulpttuuriateljee kellelegi maha. Kujur alluski survele, linna ruumid aga erastati värskele keskerakondlasele. Kui asi korras, astus Kangro parteist pauguga välja, rääkides oma alandusest Madis Jürgenile usutluses Eesti Ekspressile.

Teine tüüpkond on asjaajamise pidurdamine Keskerakonna huvides. Näitena sobib juhtum Kaupmehe tänaval, kus ärimees Peetri käest saabus raha küsima koguni Keskerakonna peasekretär Toobal isiklikult. Keegi "E.S." ajas Peetrile vajaliku planeeringu korda, kui Kesknädala arvele oli kantud 300 000 krooni. Toobal ei läinud vangi, Peeter läks. Miks Toobal ei läinud, seda on Ekspress kirjutanud.

Samamoodi peetis linnavalitsus arendajate tegevust Vabaduse platsil ja Pirita teel, sest nad ei olnud Keskerakonnaga kaubale saanud. Ehitusluba muudkui venis ja venis. Tööriistana selles vastikus töös kasutati abilinnapea Taavi Aasa, kes ka ise ilmselt selle üle väga ei rõõmustanud. Kui enam põhjust ei olnud ehitusluba kinni hoida, andis linnaplaneerijate ülemus allkirja ära - ja sai seetõttu kinga. Vanu Ekspresse sirvides leiab sellegi loo.

Kolmas tüüpkond. Organiseeritud tegevus Tallinna linnas on tähendanud seda, et kogu linnameedia on pandud erakonda kiitma. Linnaosalehed on nagu keskarite feissbuk. See on ju linna ressursi vargus, nagu Jüri Ratase poolt taunitud Savisaare valimisplakatid. Kas see oli Savisaare käekiri, või ikkagi kogu erakonna käekiri, mida edaspidigi ei häbeneta?

P.S. Keskerakond on kaitsnud eriti neid korruptante, kes jagasid raha partei suuniste järgi, näiteks ajalehele Kesknädal. Tõnis Liinati kohta ütles prokurör eile kindlalt, et ametnik tegutses iseenda, mitte kellegi teise rikastamiseks.