Küüniku pilguga vaadates ei oskaks seda kuidagi eeldada või isegi võimalikuks pidada, et üks Kohtla-Järve keemiakombinaat panustab niivõrd jõuliselt oma töötajate ja oma kandi inimeste heaollu.

Eastman toodab keset Kohtla-Järvele omast hõreda asustusega tööstuspiirkonda tarbijate jaoks üldiselt arusaamatuid produkte bensoehapet, bensoaate ja plastifikaatoreid. Tema naabritena tegutsevad suured vana kooli tööstushiiglased Nitrofert ja VKG, kellega tehakse tihedat koostööd.

Keemiatehas kuulub – taas küüniku vaatevinklist – justkui anonüümse rakukesena hiiglaslikku USA kontserni Eastman Chemical: kokku 50 vabrikut, 15 000 töötajat, käive 10 miljardit dollarit ning umbes 300. koht USA suurkorporatsioonide „Fortune 500“ tabelis.

Pealegi rändab kõik, mida Eastman Kohtla-Järvel toodab, peamiselt autotranspordiga Eestist välja. Nii et neil pole siin ka ühtki klienti.

Seega on küünikul raske mõista, miks firma oma töötajate ja linna eest erilist hoolt kannab.

Kuid Eastmani tehase juht Hannes Reinula vaatab asjadele hoopis teise pilguga.

Pärast seda, kui Eastman kümnendi alguses Kohtla-Järve tehase ostis, muutus seal elu uue töökultuuri juurutamisega märgatavalt helgemaks, sõbralikumaks ja kollegiaalsemaks.

Keemiatootmine on stabiilne kasumlik äri. Eastmani kontsern on oma valdkonnas maailma kahe tippfirma hulgas.

Tegelikult kasutame ilmselt me kõik Kohtla-Järvel toodetut, ilma et seda ise teaks.

Plastifikaatoreid kasutatakse kõikvõimalike plastasjade puhul, alates aknatihenditest ja põrandakatetest, lõpetades -vannipartidega. Plastifikaatorid annavad plastile vajaliku elastsuse.

Bensoaat on aga toiduainetööstuse konservant, mida leidub looduslikul kujul jõhvikates ja pohlades, kuid mis valmib Kohtla-Järvel sünteetiliselt. Neid leidub samuti näiteks kosmeetikas ja magusainetes.

Toodangut tuleb vedelikuna, helvestena või pulbrina kokku üle saja tonni ööpäevas, töö käib ööpäev läbi.

Lühidalt ajaloost. Kohtla-Järvel hakati bensoehapet tootma alles 1986. aastal. Tehas on olnud eri peremeeste valduses (Velsicol, Genovique), alates 2010. aastast kuulutakse Eastmani kontserni, mille asutas George Eastman – sama mees, tänu kellele teame ka kunagist hiilgavat fotograafiafirmat Eastman Kodak.

Kuid Reinulale on majandusedu kõrval vähemalt sama olulised veel kaks fakti. Esiteks seisab Eastmani kontsern USAs korraldatud töötajaküsitluste põhjal Ameerika ihaldatuimate tööandjate tabelis koguni 11. kohal, edestades näiteks selliseid tegijaid nagu Apple, Twitter, Chevron ning Nike.

Teiseks valis Ethisphere Institute tänavu Eastmani kontserni maailma kõige eetilisemate ettevõtete hulka.

„Seda head tunneme me siin Kohtla-Järvel oma nahal,“ räägib Reinula.

Ettevõte on täielikult pühendunud töötajate ohutusele ega tee selle arvelt ühtegi kompromissi. Reinula sõnul saab tööõnnetused viia nulli ja see ongi ettevõtte siht. Kõigepealt pööratakse tähelepanu inimeste ohutusele ja seejärel tuleb kõik muu.

Selleks, et intsidentide arv nullis hoida, käivad töötajad teadlikult tsehhides, silmad lahti, otsides süsteemselt ja pingsalt võimalikke ohukohti. Et mitte ainult kõigil oleksid keemiatööstuses hädavajalikud kaitsevahendid, vaid toimiksid ka näiteks hädadušid ning kõik voolikud, pumbad ja düüsid oleksid pidevalt üle vaadatud – võimalikud õnnetused ennetatud.

„Mõni võib seda kõike nimetada kohustuslikuks ohutusabinõuks – ma nimetaksin seda pigem kultuuriks või usuks, mida me siin, ühises peres, iga päev kasvatame,“ räägib Reinula.

„Olen keemiatööstuses tegutsenud 22 aastat: mul on ühest silmast nägemist alles poole ulatuses, sest ma ei hoidnud 1997. aastal toonases töökohas kõikidest reeglitest kinni. Paar aastat hiljem sattusin Ameerikas haiglasse, sest läksin teises vabrikus vales kohas ilma maskita tsehhist läbi. Meie tehases on ohtlike kohtade otsimine osa kultuurist. Kõik 160 töötajat vaatavad üksteise seljatagust.“

Vajadusel saavad Eastmani töötajad üksteist korrale kutsuda. Isegi ülemust võib ja isegi tuleb noomida, kui ta pole piisavalt hoolas.

„Ükskord unustasin tsehhis telefoni tasku. See helises. Üks kolleeg astus kohe ligi ja tuletas meelde, et telefoni ei tohi siin kasutada – see on normaalne!“ ütleb Reinula.

Kahe ja poole aasta jooksul pole Eastmanis keemia käsitlemisega seoses ühtegi õnnetust juhtunud. Üks inimene kukkus libedal jääl ja nikastas jala, teine võttis kogemata teravast plekkservast kinni ja vigastas kätt.

Igale keemia käitlemisel juhtunud intsidendile pööratakse tähelepanu kuni kõige kõrgema tasemeni välja – raport jõuab Eastmani kontserni peakontorisse USAs Kingsportis, asepresidendi lauale.

Kohtla-Järve tehases on töötajatel lahe elu.

Tehase territooriumil on peakontori uksed päevasel ajal lahti – igaüks võib sisse astuda ja ettepanekuid teha.

Mitu korda kuus avab uksed nn green office, kuhu kõik saavad tulla ideedega, kuidas tööd paremini korraldada, töökeskkond endale mõnusamaks kujundada ning kogukonda aidata.

Ideid ja pealehakkamist Eastmani inimestel igatahes jätkub!

Korraldatakse heategevuslikku jooksu Eastman Charity Run, kus tänavu osales üle tuhande inimese. Iga jooksja eest panustas firma viis eurot piirkonna perede heaks, kus kasvab pidevalt ravi vajavaid lapsi.

Koos külastatakse kohalikke lastekodusid, viiakse lapsed väljasõitudele, mängitakse nendega ning jõulude ajal küpsetatakse piparkooke. Eastman korraldab ja rahastab lastekodude pisiremonte ning õppevahendite ostu.

Firma töötajad panevad aasta lõpus rahad kokku, et jõuluvana kingikotti saaks lastekodu-lastele õiged ja oodatud kingitused.

Kollektiivselt istutatakse puid, koristatakse Kohtla-Järve parki, käiakse koolides ja laste-aedades lastele kodukeemiast ning liiklusohutusest rääkimas. Iga natukese aja tagant külastab tehast veredoonorluse buss, Jõhvi gümnaasiumis ja Kivi-õli keskkoolis õpetavad Eastmani inimesed keemiat, insenerlust ja ettevõtlust.

Tehaseväravad on avatud TTÜ Virumaa Kolledži praktikantidele ning igal aastal toetatakse mitut kohalikku üliõpilast stipendiumiga.

Ettevõte korraldab spordiüritusi (jalgpallipäev, jõusaalipäevad), toetab laste spordiklubisid. Iga töötaja võib tööandjale kompenseerimiseks tuua prillipoe, sporditarvete või spordiklubi tšekke!

Suitsetamisest loobujatele jagatakse tasuta plaastreid. Ei puudu ka ranitsatoetus töötajate lastele, kes lähevad esimesse klassi.

Tööandja kulul saab lasta end vaktsineerida ja soovi korral viis korda aastas psühholoogilist nõustamist.

Kaks korda aastas toob Eastman ühe laua taha kokku Kohtla-Järve ja ümbruskonna ettevõtjad, koolide, lasteaedade ja lastekodude esindajad ning linnaisad, et kaardistada kohalikke valupunkte ja genereerida ühiselt lahendusi.

„Kui kellelgi meie töötajatest on mingi idee tehase ohutuse parandamiseks, võib ta selle võtta nii-öelda oma projektiks. Eastman annab finantsid, tema organiseerib töö,“ ütleb Reinula.

Kui küsida Reinulalt, miks ettevõte kõike seda teeb ning mis kasu sellest saab, ütleb ta: „Ettevõte on edukas oma töötajate kaudu.“