Eesti kooslused. Folgil oli aeg, kus põnevamad esinejad pärinesid enamasti välismaalt. Nüüd on nii mõnigi suurem elamus Eestist pärit. Kasvõi reede hilisõhtune Maarja Nuudi ja Hendrik Kaljujärve elektrooniline ürgmaastik. Need, kellel oli õnne seda kuulda-näha, said osa ka väga osavast valguslavastusest Kaevumäe vanade lossimüüride taustal. Mulje oli ebamaine ja ühtaegu täiesti eestimaine.

Naiste hääl. See on festivali teema ja seda kõlab sel aastal väga palju. Lisaks on “Naiste hääl” ka teemale pühendatud eriprojekt, kus saavad kokku kuus naist Eestist, Horvaatiast, Norrast ja Leedust. Laupäeva keskööl Jaani kirikus, mis folgi esinemispaigana on juba aastaid väga eriline koht.

Viljandi Folk 2016 reede

Marta Sebestyen ja teised aidakontserdid. Jah, pärimusmuusika aidal on esinemispaigana ainult üks häda – sinna ei mahu kunagi kõik soovijad sisse. Küllap pidid paljud ka reedest Marta Sebestyeni kontserti aida ukse taga Klassikaraadiost kuulama. Sebestyen, kes on tõeline pärimusmuusika superstaar, astub õnneks üles veel ka pühapäeval kell 16 suurel Kaevumäe laval ja sinna ikka mahub.

Laupäeval esinenud Islandi laulja Ragga Gröndaliga tegi Ekspress eelmises lehes ka pisut juttu.

Blondid kiharad ja punased kingad. Kaks sõgedat viiuldajat, ameeriklane Casey Driessen ja curlystringlane Eeva Talsi ristasid poognad sel festivalil teist ja viimast korda laupäeval kell 18 Kaevumäel. Casey käis eelmisel aastal folgil soolokavaga ja küllap jäi Eeva Talsiga võiduviiuldamine talle hinge peale.

Tuletõrjehoov. Hea uus esinemispaik, pealegi väga lähedal muudele. Nutikas leid korraldajatelt ja päris ruumikas pealegi. Laupäeva õhtupoolikul esines seal järjekordne põnev Eesti kooslus: Mari Kalkun, Ramo Teder ja Tuulikki Bartosik ehk Upa, upa, ubinakõnõ.

Puuluup! Puuluup! Ramo Tederi ja Marko Veissoni hiiukandle-psühhedeeliat lihtsalt ei tohi ühelgi folgil vahele jätta!