Paraku ei ole uue rahvuskangelase sünniks alust sel lihtsal põhjusel, et praeguse seisuga Mätas ei sõida sportlasena Riosse, kuna ta ei ole täitnud olümpianormi, mis meeste odaviskes on osalejate arvu piiramist taotlevate korraldajate tahtel 83.00. Mätasele aga tõi suurvõistluste 4. koha hooaja parim, 82.03 pikkune vise, mis suure tõenäosusega tagaks ka olümpial koha kaheksa parema hulgas. Kaheksa hulgas on Mätas tippvõistlustel juba olnud, saavutades 2013. aasta MMil 8. koha. Aga „suur vise“ on tegemata, reeglid on reeglid ja norm tuleb täis visata. Aega on esmaspäeva ehk 11. juulini.

Siiski sõidab Risto Mätas Riosse ja praeguse seisuga mitte võistleja, vaid 86-meetrise viskega juba eelmisel aastal olümpiapileti lunastanud Magnus Kirdi treenerina, kes ka sel aastal 84-meetrise kaarega olümpiaküpsust tõestanud. Amsterdami EMi kvalifikatsioonis põrus Kirt täielikult ning jäi alamõõdulise 74.64-ga lõppvõistlusest ja seega ka oma treenerist kaugele. Aga kui midagi ei muutu, näeme Rios sportlast Kirti ja treener Mätast.

Huvitaval kombel ei ole treeneri-õpilase rolli uperpallid Eesti olümpiavõistkonna moodustamise osas sugugi esmakordselt laual. 2008. aastal oli epeevehkleja Irina Embrich Pekingi olümpiale kvalifitseerumisele lähedal, kuid kaotas vägagi tõenäolisena paistnud olümpiakoha viimase katsevõistlusega. Embrichit saatev treener Nikolai Novosjolov otsustas madalatele ootustele vaatamata osaleda sama võistluse meeste turniirl ja kvalifitseerus ootamatult Pekingisse! Hiina pealinna sõitsid nad lõpuks mõlemad, kuid vastupiselt kavandatule Embrich sportlase Novosjolovi treenerina, mitte vastupidi.

Pekingis Novosjolov suuredu ei saavutanud, aga aastatel 2010 ja 2013 sai temast koguni kahekordne maailmameister, mis Eesti spordis on erakordne saavutus. Ei tea, kas Nikolai suutnuks seda ka Embrichi treenerist sportlaseks muundumiseta. Igatahes on sportlase-treeneri suhted intrigeeriv teema, mis võib viia ettearvamatu tulemuseni. Tegelikult tahaks, et Riosse läheks lisaks treener Mätasele ka sportlane Mätas, kes selle kuhjaga ära teeninud.