1. küsimus: millega ta üldse tegeleb?

Kelly Sildaru tegeleb eelkõige slopestyle-suusatamisega. See tähendab erinevate takistuste (neli hüpet ja lisaks railid ehk käsipuude sarnased moodustised) rada, kus suusatajad teevad enda poolt ette mõeldud trikid. Rada on rajameistri mõtte- ja kätetöö, mistõttu pole rajad kunagi identsed.


2013. aasta X-mängude meeste slopestyle´i võitja Nick Goepperi etteaste.

2. küsimus: kuidas aru saada, et kes on parem?

Head vastust sellele küsimusele justkui polegi. Kohtunikud tulevad enne võistlust kokku ja panevad paika, mis võiks olla selle aasta seniste esituste põhjal antud raja puhul ideaalne sõit. See pannakse võrduma hindega 100. Mida kohtunikud ideaalseks peavad, ei tea ükski sõitja ette.

Seejärel hakatakse hindama, kas sportlane sooritas eelmisest parema esituse või mitte. Selle järgi antakse ka punktid. Finaalides on kaks sõitu, millest arvesse läheb ainult parim.

Tegu ei ole 100 meetri jooksu või suusasprindiga, kus esimene finišeerija on kohe ka võitja. Samamoodi ei ole kõige kõrgemale hüppaja kohe võitja. Ei ole alati võitja ka see, kes kõige rohkem keerde õhus teeb. Mängu lähevad maandumise puhtus, hüppe kõrgus, hüppe kraadid, stiil ja üsna tabamatu coolness-faktor. Ehk nagu ütleb Laats-Laas, et selle ala juures on põhiline fun.
Samamoodi suhteliselt palju subjektiivsust sisaldanud iluuisutamine sattus mituteist aastat tagasi seetõttu skandaali, kuna Prantsusmaa ja Venemaa kohtunikud leppisid kokku, et aitavad üksteise sportlasi. Siiani pole vigursuusatamises selliseid skandaale olnud.


X-games Big Air. Praeguse aja kõige hullemad hüpped. Samas ei too ainult hullud hüpped alati esikohta. Peab ka olema stiilne, see on aga kohtunike sisetunde järgi toimiv mõõdupuu.

3. küsimus: Delfi kirjutas, et Kelly tegi Switch Right 900, Richt Cork 720, Switch Left 900, Left 720 nime kandvaid trikke. Mida kuradit need tähendavad?

Switch right 900 tähendab, et hüppaja keerleb paremale poole 900 kraadi ehk 2,5 ringi ümber enda telje. Maandutakse seejärel hüppe algusega võrreldes teistpidi olles. Ehk Sildaru tuli selg ees hüppele, maandus nägu eespool.

Cork’i on kõige parem selgitada videoga:

Switch left 900 on nagu switch right 900, aga keereldakse teistpidi.

Seejuures hüppas Sildaru selg ees hüppele minnes vasakule ja paremale pöörates, aga ka õigetpidi hüppele minnes paremale ja vasakule pöörates. Ehk nagu Laats-Laas soovitab: proovige kodus hüpates ümber pöörata. Ühtepidi tuleb see kergelt välja, teistpidi mitte enam nii lihtsalt. Sildaru suudab mõlemat teha.


Aja näpuga järgi, mida ja kuidas Sildaru tegi.

4. küsimus: kui oluline on üldse vigursuusatajale olümpia?

Võitude tähtsuse järjekorda pannes on kindlasti esimesel kohal X-mängud, igal aastal Aspenis USAs peetavad mängud.
Pange nüüd tähele: olümpia on selle järel kaugelt teine. Kriitikud, kes ütlevad, et neiu tehku esmalt midagi olümpial ära, võrrelgu seda ala teiste populaarsete spordialadega. Tennises on Wimbledoni võit olümpiamedalist alati olulisem, jalgpallis on MM-tiitel või Meistrite Liiga võit alati olümpiast olulisem, korvpallis on NBA-tiitel alati glamuursem olümpiatiitlist. Aga sportlasel on muidugi uhke ennast olümpiavõitjaks nimetada.

Kolmandal kohal on seesama Dew Tour, kus Sildaru võidu noppis.

Ja neljandana järgneb FIS-i korraldatav MM. Rahvusvaheline suusaliit üritas enda MMi tähtsust suurendada, kui viimati pandi vigursuusa-MM toimuma samal päeval X-mängudega. Tagajärg – kõik paremad trikitajad jätsid MM-le sõitmata.


Sotši olümpial kulla toonud sõit. Sildaru on hetkel võitjast parem, aga 1,5 aastat on vigursuusatamises pikk aeg.

5. küsimus: miks Kellyt olümpiale ei lastud?

Põhisõnaks on ohutus. Olümpial ehitati niivõrd rasked rajad, et vigastusi tuli mitmeid ette. Olümpia muidugi ei taha endale sellist kuulsust, et noored kaamerate ees endal luid murravad. Sildaru on samas maailma hetkel number 1 ja seetõttu lastakse teda ka täiskasvanute võistlustele. Olümpial on lihtsalt piirang üldine ja erandeid ei tehta.

6. küsimus: kas noorusel on eelis?

Eelis on kasvõi psühholoogiline – noored ei karda veel, vanematel sportlastel tekib mingil hetkel ikka tõrge ja hakatakse end rohkem hoidma. Noored teevad seepärast ka täiesti uusi ja hulle trikke. Vanad tegijad jäävad seetõttu arengus maha. Sildaru miinuseks on samas tema kergus - ta ei saa mäest alla tulles hoogu sisse.

15-aastased „metsast tulnud“ suusatrikitajaid on ka varem kohe tippu jõudnud, päris nii noort kui Kelly pole siiamaani nii kõrgele jõudnud.

7. küsimus: kaua kestab suusatrikkuri karjäär?

Kui võtta eestlaste püha spordivõistlus olümpia, siis on Sildaru kõige parem lootus järgmistel mängudel Lõuna-Koreas. Vigursuusatamine pole spordiala, kus üks tegija on pikalt sportlikus tipus. Kui Gerd Kanter õppis kettaheitmise ära, siis võis ta kindel olla, et kuni peab tervis, on tal ka medalitele asja. Trikisuusatamine on aga niivõrd kiirelt arenev spordiala, et trikke, mis 10 aastat tagasi võisid tiitli tuua, oskavad praeguseks juba lapsed.

Jan Olsson mõtles välja kangaroo flipi ja võitis tiitli. Järgmisel võistlusel tegid seda hüpet juba kõik. Aasta hiljem tuli Olsson jälle ja tahtis sama hüpet tagurpidi teha – varjas hüpet pikalt, aga tegi korra võistluseelsel soojendusel. Võistlusel tegid seda juba kõik järgi.

8. küsimus: aga mis siis edasi saab?

Nagu öeldud, trikisuusatamine rõhub ikkagi eelkõige välisele poolele. Kuigi Kristina Šmigun oli suurepärane sportlane, siis teda üle maailma glamuursetele sponsorüritustele ei kutsuta, et tema paar kilomeetrit suusataks ja selle eest raha saaks. Endale nime teinud trikisportlasi käib samas ka aastaid pärast tipus olemist ümber maailma kutsetega spordiüritustel ringi ja kasseerivad selle eest raha.

9 Knights ja 9 Queens võistlus. Radu ehitatakse kuu aega, võistlema saab kutsetega.

9. küsimus: kuidas elavad maailma tipud?

15 aastat tagasi võis absoluutne tipp saada 10 miljonit dollarit, et ta aasta otsa sõidaks ainult Rossignoli suuskadega. Tänapäeval on sellel spordialal liikuvad rahad veelgi suuremad.
Jon Olsson tegi isikliku spordikottide brändi, lisaks on erinevate brändide reklaamnägu ja sai Lamborghinilt isikliku diili: legenaarne autotootja andis talle luksusmasina, mille katusel on suusaboks.

Tõsi, ka sellel alal on naiste ja meeste palgalõhe tugevalt nähtav.
X-mängude võitmine on just see, mis trikisuusataja tõeliseks reklaaminäoks muudab.