Avaldame Eesti Ekspressi oraakelliku proklamatsiooni, mis ilmus esimest korda 9. detsembril 2015.

Härra ekslinnapea! Teie tragikoomiline show on möödas. Meedia tänab. Ainult üks asi jäi kripeldama – see, mida te oma suures kõnes Eesti ajakirjanduse kohta ütlesite. Teie arust oleme me „parem­erakondadel pihus“ või „koalitsiooni lakeid“.

Edgar Savisaar, te ju ise usute, mida räägite? Võib-olla usutegi. Ausalt öeldes valis Eesti ajakirjandus Keskerakonna suures võitluses tõesti oma poole. Ja see ei olnud teie ning Toobali pool. Jah, isegi omavahel konkureerivad raadiod, teled ja lehed rivistusid Kadri Simsoni taha ning teie juhitud seltskonna vastu. Miks?

Sest Eesti ajakirjanikud ei salli varastamist, võõra vara rottimist ja vassimist. Meil pole midagi öelda selle kohta, kuidas te meie venelasi liidate või lahutate – laske käia! Kõik see Putini sõdade kiitmine pole kah muud kui poos, et Lasnamäele meeldida. Seega tühi jutt.

Tähtis on reaalne tegevus, ning Tallinnas tegeleb Keskerakond praktikas väljapressimise, varguse ja ettevõtjatele „katuse“ panemisega.

See on süsteemne, see on idamaine, see on primitiivne, see on sigadus ja teeb teist kuritegeliku organisatsiooni.

Väljapressitud raha läheb osaliselt teie meeste taskusse, osaliselt erakonna igasugu fondidele. Näiteks teid ülistavat parteilehte Kesknädal peeti aastaid üleval Tallinna kinnisvaraarendajatelt väljaraputatud rahaga. Teie „käsi“ selles räkitis oli puupea Ivo Parbus, kes otse Kapo kaamera all teie linnavalitsuse kabinetis ettevõtjalt välja peeditud sularaha luges.

Vaevalt jõudis keegi taotleda oma poekese juures asfalttee ­mahasõitu, mingi liiklusmärgi paigaldamist VÕI ATELJEE ERASTAMIST, kui tühja mütsiga tõttasid ­kohale teie parteikaaslased Mati Songisepp, Vello Lõugas või Elmar Sepp. Ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier sai teilt kinga (nagu ta tunnistas Eesti Ekspressile 10. juunil 2010), kuna andis liiga kiiresti ehitusload Vjatšeslav Leedole ja Hans H. Luigele. Meestel olid dokumendid korras, aga – nagu Seier ütleb – oli jäänud tegemata veel üks liigutus, palvekäik Edgari juurde! Öelge, kas teie arust Eesti pealinnal peab tõesti olema oma hozjain, kellele tuleb „klotsi“ viia?!

Ränk oli ehitajate elu teie linnapeaks olemise ajal. Kõiksuguste lubade väljaandmine venis nagu tulnuka tatt. Raha käis nuiamas Keskerakonna peasekretär isiklikult. Kaupmehe tänaval ehitada soovinud Peeter ­Palusaar läks ise koguni kinni, temalt 300 000 krooni Kesknädala fondi pumbanud Toobal aga jalutab vabalt ringi, imeb rekordkogustes bensiini ja teeb muud pulli. Meile jäi kohtupaberitest silma Toobali küsimus Rocca al Mare Statoili parklas ühele ilutulestiku-ärimehele, kellelt ta järjekordset „pool sulas“ pinnis. Kapo lindistas Toobali sõnad, et ega teenust ennast polegi tarvis linnale osutada! Linn lihtsalt maksab ärimehele, see aga andku pool sulas Toobalile. Teie Mupo juht Kaimo Järvik sõitis pika maa kusagile lumise põllu äärde, et välja peeditud sularaha peita. Rinnuni lumes pidid võmmid luurama, et kõik üles pildistada.

Kui Kadri Simson oleks erakonna kriminaalsest sularahabisnisest kongressil rääkinud, oleks ta ehk hääled kokku saanud. Aga ta ei rääkinud. Sest endise peasekretärina oli Kadri ka ise sellesse võrku mähitud.

Härra Savisaar! Kui Kadri Simson oleks erakonna kriminaalsest sularahabisnisest kongressil rääkinud, oleks ta ehk hääled kokku saanud. Aga ta ei rääkinud. Sest endise peasekretärina oli Kadri ka ise sellesse võrku mähitud.

Te olete sedavõrd suveräänne isake, et üritasite isiklikult käe valgeks saada. Nagu viimatisest kahtlustusest võib mõista, küsisite ehitaja Aivarilt suisa ise sularaha. Kuhu ehitaja pääseb, kui Tallinna meer ise küsib? Läkski Aivar ja võttis 50 000 eurot sulas välja. Sellega lõite Eesti poliitikas tobeda olukorra, et tulevaste valitsuste koosseis sõltub KaPo tõendite kvaliteedist. Miks te annate võmmidele nii tähtsa osa Eesti poliitikas? Mis värk teil selle sulaga on?

Suuremal osal teie valijatest pole sellise käitumisega midagi pistmist. Vastupidi. Need inimesed igatsevad võimuvahetust Toompeal, mis ongi üks õige asi, sest koalitsioon on kükitanud seal liiga kaua. Aga teie võtate iga kord nende hääled ega lähe kunagi kaugemale kui Tallinna ettevõtjate selga elama.

Meie oleme meediamehed. Meil ei sobi ametit kasutades „­vasakult“ võtta. Politsei ei võta enam kiirus­trahvigi „vasakult“. Proovigu keegi meist täis peaga sõita – ole nii kuulus kui tahes, kohe istud platel. Meie ehitame siin Euroopat.

Teie aga üritate seletada, et iga erakond jääks millegagi vahele, kui piisavalt kaitsepolitseinikke sappa panna. Ei vaidle vastu. Eelmisest Ekspressist lugesite kindlasti mõnuga, kuidas IRLi Tauts ja Raudne oma puulaevade MTÜga riiki lüpsid. Kuid enamik eestlasi võõrast raha ei võta.

Üks üsna teie masti parteijuht süüdistas ajakirjandust. Umbes nii, et mida te siin inglit mängite, ise ju võtate kah artiklite kirjutamise eest pappi. Ütles koguni töötaja nime, kes võtab.

Siis tehti Ajalehtede Liidu teadmisel eksperiment. Üks vähetuntud ärimees helistaski antud numbril, et saaks kokku ja nii edasi, kas teatud summa eest saaks ja nii edasi. Selle lehe töötaja vastas aga, et kohtuda pole mõtet ja rahaga tegeleb reklaamiosakond. Vaat nii.

Me ei ole äraostetavad ega kellegi „lakeid“. Seetõttu vabandage siinse kirjatüki stalinistlikku tooni.