Kirjale on alla kirjutanud Veiko Huuse firmast Smartinvest. Lisaks kutsub ta osalema teenimisvõimaluse tutvustusüritusel hotell Euroopas.

Kiri selgitab: „Ühes kohas suures serveripargis info hoidmine on eilne tehnoloogia. Täna on juba “Pilve” teenus see, mida ettevõtted ja eraisikud kasutavad. /-/ Shveitsi Ettevõte rendib üle maailma inimeste arvutites vaba kettaruumi ja maksab selle eest väga head raha! Ettevõttel on väga suured korporatsioonid klientideks(NISSAN on üks paljudest), kes vajavad turvalist infokaitset.“(kirjaviis muutmata)

„Häkkerid ei saa kunagi teada, millises arvutis näiteks on FBI andmebaas, sest info on tükeldatud ja üle maailma miljonites arvutites laiali! Seni kasutati (kasutatakse veel) info hoidmiseks ühte kindlat serverit kusagil riigis aga häkkeritel ei ole probleem see kiirelt ülesse leida ja info kätte saada. Informatsioon aga maksab kõrget hinda ja selle turvamise eest makstakse ka kõrget hinda!“

Asun Veiko Huuset otsima. Esimesena avastan end Veiko Huuse Instagram-leheküljelt. Avanev pildirida – ilus Hispaania rannik, šampanjaklaasid, meeldivad õhtusöögid – tekitavad küsimuse, miks üldse lähevad Eestis õpetajad, lasteaiakasvatajad, müüjad, politseinikud igal hommikul tööle. Miks, ometi? Palju tulusam ja mõnusam oleks jääda koju. Lülitada arvuti tööle ja oodata, kuidas raha arvele tiksub. Vahepeal võib ajaviiteks natuke tennist mängida, lubada endale kena õhtusöögi või klaasikese vahuveini.

Fotol on metallsinine lahtine Bentley Continental (letihind pisut alla 200 000 euro) ja täpselt samas toonis sinises ülikonnas mees selle kõrval. „Kui sa ei suuda loobuda sellele mõtlemast, ära siis loobu selle nimel pingutamast,“ kõlab pildile kleebitud ingliskeelne lause.

„Täna mängin ma tennist,“ kuulutab teine pilt tühjast tenniseväljakust, taamal võib aimata palmitüvesid. Pildi juures hulk ingliskeelseid märksõnu, nende seas #minuelu, #nutikas, #finantsvabadus.

Esimene katse Veiko Huusega kokku saada läheb luhta. Ta helistab tagasi ja nõuab tungivas toonis, et ma oma plaani temast kirjutada unustaksin. „Mul on siin tunnistajad ka. See on minu eraelu. Mina ei ole mingeid kirju saatnud, ma pean vaatama, kes neid üldse saadab.“

Möödub nädal. Leian ikka end neid ilusaid fotosid silmitsemast. Tasapisi hakkan taipama mõtet, mis tähendus on märksõnadel, mida Huuse oma Instagrami fotodele lisab. #onecoin, #kairosplanet. Kui pildil on joogipudelid, siis on seal märksõna #vemma.

Veidi internetis kaevudes tuleb välja USA firma, mis kasutab omapärast turundusskeemi. Müügimeesteks peamiselt tudengid, kelle ülesanne on kallist jooki ostjatele pähe määrida. See on Vemma.

Tänavu augustis avaldas USA föderaalne kaubanduskomisjon, et Vemma turundusvõrgustik lubab liitujatele suurt kasu, tegelikkus on aga teine: enamus kaotab raha.

Komisjoni hinnangul on Vemma ebaseaduslik püramiidskeem, mille käive nii 2013 kui 2014 oli üle 200 miljoni dollari, tooteid levitati rohkem kui poolesajas riigis.

Müügivõrgustikuga ühinemiseks on liitumistasu, sellega liitunud jagunevad mitmele eri tasemele, kelle teenimisvõimalused sõltuvad sellest, kui palju uusi liikmeid nad on suutnud värvata.

Kohtumine jõusaalis

Veiko Huuse ohkab kreemikarva diivanil Rävala puiesteel oma spordiklubis Look My Best. Fotograaf on just teinud temast esimese klõpsu. Huuse on väiksem kui võiks arvata Instagrami fotosid vaadates. Kiviviske kaugusel sellest spordisaalist on suuremad pangad, välisministeerium, nimekad advokaadibürood. Rohkem kui aasta on Huuse töös hoidnud jõusaali, mis sobib neile, kelle aeg on kallis.

LOOK MY BEST: Veiko Huuse oma spordiklubis.

ESM – elektriline lihaste stimuleerimine – selleks tuleb selga panna spetsiaalne vest ja püksid, mis elektrivoolu toimel võdistavad saalikülastaja lihaseid. Siin saab 20 minutiga sama tulemuse, mille nimel tavalises spordiklubis tuleb rassida kolm tundi. Tõsi, ka hind on vastav – üks külastus 30 eurot, kümne korra pääse 200. Seda keskust on käinud katsetamas popstaarid Getter Jaani ja Tanel Padar, viimane on praegugi uue kampaania reklaamnägu.

Saal on vaikne, aga võdistav vest on niiske – külastajad on äsja lahkunud.

Huuse sai viimase partii Vemma võlujooke kesksuvel.

„Ma igatsen neid taga, head tooted olid,“ ütleb ta.

Jäi ta kahjumisse või õnnestus raha tagasi saada?

„Tervise näol sain kindlasti kasu. Rahalises mõttes ma miinustesse ei jäänud.“

Akna all on riiulil veepudelid ja kreem kirjaga - Asea. Äsja kirjutas Huuse oma Facebooki lehel, et ühes kuus on Asea vee tarbeks vaja kulutada vaid 80 eurot. Ta magab hästi sellest ajast, kui hakkas Asea vett jooma, ka kortsud näost on pärast Asea kreemi kasutamist kadunud.

Eelmisel aastal said nii Vemma kui Asea Itaalias finantsinspektsioonilt ja konkurentsiametilt trahvi – Vemma 100 000, Asea 150 000 eurot, sest kasutati püramiidskeemile omaseid kauplemisvõtteid. Aseat karistati veel ebaausate terviseväidete esitamise eest, nii väideti selle vee puhul, et selle joomine tugevdab immuunsüsteemi, soodustab paranemisprotsesse ning vähendab vabade radikaalide kahjulikke mõjusid.

EKS PANK OLE KA PÜRAMIIDSKEEM: Veiko Huuse ei näe püramidskeemides midagi halba.

Samas on mõned analüüsijad leidnud, et Asea võluvesi koosneb pelgalt keedusoolast ja veest. 80 eurot selle eest on üksjagu krõbe hind.

Huuse ütleb, et Aseat ta esialgu väga ei propageerigi.

„See läheb mul nagunii veterinaar- ja toiduametisse analüüsimisele, ma ei julgegi seda propageerida enne, kui saan kinnituse. Kui see ei toode ei ole analüüside põhjal tervislik, siis ma panen selle killavoori kokku ja ei tegele enam. Ise tarbin,“ ütleb ta.

Veel üks märksõna Veiko Huuse piltidel on #onecoin.

Juba esimene Google’i otsing pakub, et tegu on pettusega. Liitujad peavad tasuma suuri summasid koolituse eest, vastutasuks antakse neile krüptoraha, mille puhul lubatakse kõrget tootlikkust.

Soome ametivõimud on andnud välja ametliku hoiatuse, et see on püramiidskeem.

Huuse kuulab selle jutu ära ja ütleb: „Ma ei ütleks, et püramiidskeem. Pole kohustuslikku kuumakset, ei ole mingit kohustust. Iga kell võid lõpetada ja oma sisse pandud raha tagasi saada.“

Ta jätkab, et kui (OneCoini) kurss ei peaks tõusma nii palju, siis ega tal kahju ei ole.

Lubatakse meeletut tootlikkust – 25 protsenti kuus?

„Ma olengi teeninud,“ naeratab Huuse pisut närviliselt. „ Ma panin 500 eurot, olen tänaseks teeninud 4000 eurot. Ma olen seal olnud juunikuust alates. Olen väga rahul.“

Segaseks jääb, kust selline raha on juurde tekkinud.

Kuid tagasi arvutiga raha teenimise juurde. Huuse selgitab, et ta on selles vallas alles algaja, tegelenud kõigest kuu aega.

„Ma ei tea isegi, kuhu see projekt viib.“

UUS VÕLUJOOK? Veiko Huuse väidab, et selle joogi saadab ta kõigepealt toidu- ja veterinaarametisse analüüsimisele.

Firma Kairos Technologies, registreeritud Inglismaal, aga paikneb kas Dubais või Venemaal, pakub kõvakettaruumi rentimise eest tasu, skeemiga liitumiseks tuleb enne teha üsna suur sissemakse, mis lubaduste kohaselt on siiski väiksem kui firma poolt makstav kõvaketta renditulu. Skeemis sõltub teenistus sellest, kui palju uusi liitujaid oled suutnud juurde värvata. Klassikaline püramiidskeemi tunnus.

„Selles ma olen veendunud, et raha sealt teenib. Mis edasi saab, seda ma ei tea,“ ütleb ta.

„See, mis Kairos lubab, seda nad täpselt arvestavad ka. Iga päev näed, palju nad kõvaketta ruumi kasutavad ja selle pealt nad maksavad. Kell tiksub kümme tundi täis, saad 100 protsenti,“ lisab ta.

Küsin ettevaatlikult, kas tekst selle kohta, et on võimalik teenida kuni 1500 eurot kuus, on tema kirjtutatud. Teksti autor lubas huvilistele näidata tõestuseks ka panga väljavõtteid.

Huuse silmis peegeldub hetkeks segadus: „Kas see oli Kairose kohta?“ Mina saan väljavõtet näidata täpselt niipalju, kui minu kontole on raha tilkunud. „Ma arvan, et minu kontol on seal kuskil 800 eurot. See on kuu aja teenistus.“

Siis ma enam ei saa aru. Ta räägib, et raha makstakse välja kord kuus ja 5. november veel pole käes. Kas ta on raha reaalselt teeninud või mitte?

Septembri lõpus korraldas ta värbamisürituse hotellis Euroopa, et uusi arvuti tööle jätjaid leida. Tema hinnangul oli kohal umbes 35 inimest, aga neist suurem osa juba varem Kairose võrguga liitunuid. „Minu kutsutuid oli 4-5 inimest.“

Saalirent jooksis siis miinustesse? „Ei jäänud miinustesse,“ on ta napp.

Kas teile ei tundu, et ka see on püramiidskeem?

„Kairos on aastase lepinguga investeering. Aasta saab mööda, siis valid, kas jätkad või lõpetad. Vaba valik,“ ütleb ta.

Ma üritan selgitada, et püramiidskeemi tegutsemispõhimõte on värvata järjest uusi liikmeid, kes maksavad sisenemiseks raha, selle arvel makstakse vanematele olijatele boonused välja, aga kõige viimasena liitunutele jäävad tühjad pihud, nad on ilma isegi oma sissemaksest.

„Tavaline pank on püramiidskeem,“ muutub Huuse pahaseks. „Pank toimib ainult sel põhjusel, et tal on palju kliente. Kui kliendid raha panka ei too, siis panka ei ole olemas. Kõige ehedam püramiidskeem.“

„Kairoses sa ostad äpi, mille abil sa rendid välja oma kõvakettaruumi. Kõige rohkem saab teenida 550 dollarit iga kuu,“ lisab ta.

Miks peaks keegi, eriti Nissan, ostma nii kallilt mäluruumi, kui näiteks Microsofti pilveteenus annab ruumi sisuliselt kopikate eest?

Huuse varasemad ärid luhtusid

Huuse on kirjutanud, et masu viis talt kõik, mis ta seni oli teeninud.

Ta oli tegus kinnisvaraäris (pankrot), tööriistaäris (pankrot), vedas tanklaketti (pankrot). Firmasid on tema nimel äriregistri andmeil samas suurusjärgus nagu ühel Huuse vanusel mehel (ta on 45) on elus olnud pikki pükse.

„Masu pani mõtlema. Rabeled 24/7, saad mingi tulemuse, aga kusagilt keegi ikka rikub selle ära. Mõtled, et miks mitte proovida alternatiive. Paistab, et toimib,“ ütleb ta.

Ta lisab, et teenib korralikult, piisavalt selleks, et veeta igal suvel kolm puhkusekuud Hispaania päikeserannikul Marbellas.

Tema kaasa Annika Urm on Marbellas asutanud internetipõhise kolmes keeles (vene, inglise ja hispaania) ilmuva seltskonnaajakirja I-Marbella. Kirevuse ja tikutoosist ehk pisut väiksemategi piltidega meenutab see 1990ndate esimesi veebilehekülgi.

Selle hooaja pärl on kindlasti eksklusiivintervjuu kuulsa USA teletohtri dr Oziga. Kõrval pilt, kus Veiko ja Annika on dr Oziga koos ühel pildil.

Väljaande sisuga täitmisel paneb usinalt käed külge ka Veiko. Toidukohaarvustused, spaatestid. Meeste ilusalongi arvustuses loetleb ta üles kõik pakutavad teenused: näohooldus, maniküür, pediküür, juukselõikus, juuste värvimine, ripsmehooldus, karvade eemaldamine ja habemeajamine. Lisaks veel priid suupisted ja joogid. Vingeima kliendikaardi Black kuutasu on 200 eurot. „See on peaaegu ei midagi, arvestades, mida kõike selle eest saab,“ kirjutab ta.

Unustan küsida, mitu korda kuus ta juuksuris tavatseb käia.

See sinine Bentley, mille taustal ta poseeris, ei olnudki tema oma, tunnistab Huuse. Läksid naisega sööma, jäi tee peal ette. Sai ilus pilt.

Kuidas panna arvuti raha teenima?

Tunnustatud Võru kergejõustikutreener Valeri Holodnjakovil oli nädal tagasi tähtis päev - 22. oktoobril jõudis Holodnjakov esimesena Eestis Kairos Techonologies rankingus meistritasemele.

Selleks kulus tal kuus kuud ja neli päeva. See tase võimaldab saada igakuiste maksete puhul 10 protsenti lisa.

Veiko Huuse, kes samuti Kairos Techonologies teenimisskeemi innukalt levitab, ütleb, et Holodnjakov oli mees, kes Kairose Eestisse tõi. Holodnjakov on YouTube’i postitanud esitluse, kuidas arvutiga raha teenimine Kairos Technologies vahendusel käib, tema jüngrid on seda edasi kopeerinud.

„Kas te ei taha uurida, kuidas viis aastat ülikoolis käinud inimene hakkab saama palka 600 eurot kuus?“ tõukab Holodnjakov esialgu kõik küsimused.

Aga räägib siiski, et usub, et maailma ei muuda revolutsioonid. Maailma saab muuta, muutes iseennast. Seetõttu ta ongi Kairose võrgustikku liitunud.

Ta põikleb kolm korda kõrvale küsimusest, kas ta on teeninud selle võrgustiku kaudu reaalset raha.

Kuid Kairose Eesti fännide FB-lehel on ärev. Viimased päevad on toonud teateid, et väljamaksed lükatakse mõne päeva edasi. Lisaks on firmat väidetavalt tabanud mitu ränka küberrünnet.

Vahetult enne lehe trükkiminekut helistab Holodnjakov ja ütleb, et firmas on suur audit.