Üha sagenevad looduskatastroofid ning üldine ebakindlus on pannud aluse uuele tööstus­harule: peatse maailmalõpu kuulutamisele. Asutatud on koguni maailmalõpu indeks.

Tuul ulub akna taga, teleuudised näitavad maavärinaid, Pariisi neegreid ning Pärnu maavanemat. Linnugripp ligineb. Kas maailm on lõplikult hukka läinud?

Kui uskuda ameerika kristlaste seas üsnagi populaarset võrgulehekülge Rapture Ready (mida võiks tõlkida umbes kui ValmisTaevaMinema), siis arvatavasti küll. Maailmalõpp on praegu harvaesinevas käeulatuses.

See võrgulehekülg ei piirdu nimelt vaid Johannese Ilmutusraamatu apokalüptiliste õuduste ülekordamise ja lahtiseletamisega, vaid üritab maailmalõpu saabumist prognoosida matemaatiliste meetoditega täpselt nii, nagu tuhanded analüütikud püüavad aimata börsi- ja kinnisvarakrahhe. Sel eesmärgil on koostatud maailmalõpu indeks, mis moodustub 45 nähtuse hetkeaktiivsust kajastavatest arvnäitajatest.

Indeksisse kaasatud tegurite seas leidub piiblis ennustatud sündmuste esinemissagedusi (usutaganemise levik maailmas, üleloomulikud nähtused, valeprohvetite ilmumised, Antikristuse kandidaadid jne), kuid valdava enamiku moodustavad indeksis ilmaliku elu või koguni loodusnähtused (töötuse seis, inflatsiooni tase, pangaintressid, majanduse üldseis, naftasektori olukord, kuritegevus, kõlbluse seisukord, üleilmastumine, Iisraeli heaolu, Iraani aktiivsus, maavärinad, kliimamuutused, inimõiguste olukord, üleujutused jms).

Selle nädala alguses näitas maailmalõpu indeks 157. Seda on väga palju. Indeksi näit jaguneb neljaks: alla 85 märgib madalat, 85–110 keskmist ja 110–145 kõrget “ennustuste täidemineku aktiivsust” maailmas, üle 145 aga tähendab “kinnitage turvavööd”.

Viimane valss

Ühendriikide maruusklikes ringkondades on maailmalõpumeeleolud süvenenud juba sügisest alates. Oktoobri algul teatas üks tuntumaid ja skandaalsemaid telejutlustajaid Pat Robertson CNNi otse-eetris, et orkaanid Katrina ja Rita, hiljutine maavärin Pakistanis ning detsembrikuine tsunami Aasias võivad olla märgid lähenevast viimsestpäevast.

Kunagi vabariikliku erakonna presidendikandidaadiks pürginud Robertson on sama mees, kes alles hiljuti ennustas USA linnale Doverile jumalikku kättemaksu karistuseks selle eest, et selle elanikud hääletasid oma koolide looduslootundidest välja ebateadusliku “aruka looja” teooria ning jätsid ainuõiguse darvinistlikule evolutsiooniõpetusele. Sama mees pälvis mullu suvel ka ülemaailmset tuntust, kutsudes telejutluses üles mõrvama Venezuela presidenti Hugo Chavezi.

Ent Robertsoni kahtlusi, et alanud on Kristuse teise tulemise sünnituhud, jagavad miljonid usklikud. Märke sellest võivad nad “nägijaks olemise” korral näha suisa pisiasjades: populaarne poekett Wal-Mart loobub jõulude rõhutamisest, televisioon kubiseb seksist. (Hiljutises uuringus loeti kokku, et teatud ajaühikus esines USA televisioonis 3800 seksuaalse sisuga stseeni, sellal kui 1998. aastal leidus sarnaseid stseene vaid 1900. Küllap on ka Eesti seadusandjate mure erootiliste reklaamide pärast kantud maailmalõpuhirmust.) Ning 13aastased ingelliku välimusega California kaksikõed Lamb ja Lynx Gaede koguvad kiiresti populaarsust, esitades bändinime Prussian Blue all räigelt rassistlikke laule. Ent mõistagi on veelgi kõnekamad suured “meediakatastroofid”.

Orkaani Katrina purustused New Orleansis olid niipidi vaadates jumalik karistus patuelu elanud linnale ning hoiatus ülejäänud Ühendriikidele. Ajakiri Newsweek osundas konservatiivset homovastast aktivisti Michael Marcavage’i, kelle sõnul karistati New Orleansi seal harrastatud avaliku homoseksuaalsuse, joomarluse ja kombelõtvuse eest.

Samale järeldusele jõudis Alabama osariigi vabariiklasest senaator Henry E. Erwin Jr, kes kirjutas ühes arvamusartiklis: “New Orleans ja selle ümbruskond on kogu aeg olnud tuntud mängurluse, patuelu ja õeluse poolest. See on seda tüüpi käitumine, mis alati toob kaasa Jumala karistuse.”

Oma osa maailmalõpuhüsteerias on aga juba aastaid suure eduga müügiks läinud raamatu-, filmi- ja telesarjabrändil “Left Behind” (“Mahajäetud”), milles kujutatakse sündmusi pärast usklike taevavõtmist ehk maailmalõpu avalööki. Ent sarja tegelased pole õnnelikult oma Looja juurde pääsenud usklikud, vaid hoopis Maale maha jäänud uskmatud, kes on nüüd seatud seitsmeks aastaks kannatama Antikristuse valitsuse all – see periood peaks eelnema Kristuse lõplikule tulekule.

Tavaline maailm

Vastukaaluks usklike lõpuhüsteeriale on teadlased asunud Ühendriikides selgitama, et lõppevat aastat iseloomustanud traagilised loodusnähtused ning nende pealtnäha kummaline esinemissagedus pole laias laastus siiski midagi enneolematut.

Teadusuudiste portaal LiveScience osundab seismoloog Seth Steini, kelle sõnul ei ole vähimatki alust arvata, nagu oleks massiivsete maavärinate (oletatava maailmalõpu eelmärkide) esinemissagedus suurem kui tavaliselt. Meie koduplaneet pakub meile endiselt keskmiselt ühe kaheksamagnituudilise ja 17 seitsmemagnituudilist värinat aastas. Pakistani maavärina võimsuseks mõõdeti 7,6 magnituudi.

Orkaanide sagedus on lühiajalises plaanis aga tõesti kasvanud: 1970.–1994. aastal registreerisid USA teadlased Atlandi ookeanilt tulnud seitse orkaani, kuid aastatel 1995–2004 juba kaksteist, rääkimata tänavusest tulemusest. Ent 19. sajandi keskpaika ulatuvad vaatlusandmed kinnitavad, et säärased aastakümnete pikkused orkaanihooajad on varemgi vaheldunud sama pikkade rahulike perioodidega. Lihtsalt varem polnud rannikualadel elamas ja tuulte tõttu kannatamas nii palju inimesi kui tänapäeval.

Teiste teaduste kõrval püüab kartlikke rahustada ka teoloogia. Nimelt peaks Kristuse tulek pühakirja kohaselt olema üllatus ning aset leidma tunnil, mil seda kõige vähem oodatakse. Järelikult on kõik katsed maailmalõppu ette näha mõttetud.

Hoolimata kainestavatest selgitustest müüb maailmalõpu temaatika aga endiselt hästi. Teiegi olete selle artikli lugemisega suisa lõppu välja jõudnud, ehkki enamiku lehelugude puhul – nii kinnitab statistika – piirdute ju vaid pealkirja ning sissejuhatusega.

Eestis nagu vanajumala selja taga

Ekspress koostas Ameerika usklike eeskujul ka oma, Eesti oludest lähtuva maailmalõpu indeksi. Vaatame, kas apokalüptilisi märke on meie ellu juurde siginenud või vähemaks jäänud. Kui indeksi näit jääb plusspoolele, tähendab see: lõpp on lähedal, parandage meelt ning võtke ruttu laenu! Miinusmärgiga indeksinäit aga ütleb: kõik see jama kestab veel mõnda aega.

Töötuse tase: -1 (töötus on aastaga kahanenud 20 protsenti)

Laenud: -1 (eestlased naudivad Euroopa madalaimaid laenuprotsente)

Usutaganemine: -1 (meil hoopis vastupidi, peaminister pooldab usuõpetust)

Üleloomulikud sündmused: +1 (kummituslik Kohuke Eesti tänavatel)

Kõlblusnormid: +1 (juriidiliselt on kõik korras)

Rahutused, vägivald: +1 (Tartu noored tegid Pariisi)

Goog ehk Venemaa: -1 (Venemaa ei andnud Paetile viisat, järelikult oleme apokalüptilisel skaalal õigel poolel)

Metsalise märk: +1 (krediitkaardid on Eestis laialt levinud)

Antikristus: +1 (Eesti kuulub Euroopa Liitu)

Üleujutused: -1 (Pärnu üleujutus jäi ära)

Maavärinad: -1 (pole esinenud)

Tulemus: Ekspressi maailmalõpuindeksi näit on –1. Pikendage meie aastatellimus õigeaegselt!