Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi esines videokõne vahendusel tänaseks New Yorgis kokku kutsutud ÜRO Julgeolekunõukogu istungil.

Kõige kohutavamad kuriteod

Zelenskõi alustas oma kõnet, rääkides eile Butšas nähtud kirjeldamatutest õudustest. "Pole ühtegi kuritegu, mille ees nad kõhklema lööksid," ütles president. Tema hinnangul on Venemaa sõda Ukrainas endaga kaasa toonud kõige kohutavamad kuriteod, mida maailm pole näinud alates teise maailmasõja lõpust.

"Nad lasevad sihilikult õhku isegi varjendeid, kus tsiviilisikud õhurünnakute eest varjuvad," kirjeldas Zelenskõi. Ta rõhutas, et Butša veresaun on vaid üks näide sellest, mida Vene väed on Ukrainas viimase 41 päeva jooksul korda saatnud. "Maailm pole veel näinud, mida Venemaa väed on korda saatnud teistes Ukraina okupeeritud linnades ja piirkondades," lisas president.

Eile Butšas käinud Ukraina presidendi sõnul tapsid venelased seal terveid perekondi, täiskasvanuid ja lapsi, kelle surnukehi üritasid hiljem põletada. "Nad lõikasid inimeste jäsemed ära, lõikasid kõrid läbi. Naisi vägistati ja tapeti nende laste silme all" kirjeldas Zelenskõi.

Zelenskõi ütles, et Vene väed tapsid Butšas süüta inimesi lõbu pärast.

Venemaa on süüdimatu

Ukraina presidendi sõnul on Venemaa juhid nagu kolonisaatorid iidsetel aegadel. "Nad vajavad meie rikkust, meie inimesi," ütles president.

Tema sõnul on Venemaa küüditanud juba sadu tuhandeid Ukraina kodanikke. "Nad röövisid üle kahe tuhande lapse. Venemaa tahab muuta Ukraina vaikivateks orjadeks," kirjeldas Zelenskõi.

"Vene sõjaväelased rüüstavad avalikult vallutatud linnu ja külasid. Sellepärast nimetatakse seda rüüstamiseks. Nad varastavad kõike, alustades toidust ja kõrvarõngastest – kuldkõrvarõngastest, mis on kõrvust välja tõmmatud ja verega kaetud," rääkis ta.

Ent on juba ka teada, kuidas Venemaa sellele reageerib. "Nad süüdistavad kõiki, et oma tegusid õigustada. Nad ütlevad, et on erinevaid versioone ja on võimatu kindlaks teha, milline neist versioonidest on tõsi. Nad ütlevad isegi, et tapetute surnukehad visati minema ja see kõik on lavastatud," kirjeldas president.

"Kuid on aasta 2022. Nüüd on meil veenvad tõendid, satelliidipildid," lisas Zelenskõi. President kutsus üles korraldama venelastele oma Nürnbergi protsessi nagu natsionaalsotsialistliku Saksamaa roimaritele ja käsuandjatele teises maailmasõjas.

Kus on julgeolek ja rahu?

Lisaks kutsus Zelenskõi üles andma Ukrainale julgeolekugarantiisid.

"Kus on julgeolek, mida Julgeolekunõukogu peab tagama? Seda pole. Kuigi Julgeolekunõukogu on olemas, siis kus on rahu? Mis on need tagatised, mida ÜRO peab tagama?" küsis ta.

Riigipea rõhutas, et Venemaa vastutusele võtmine peab olema vältimatu. "Tahaksin teile meelde tuletada ÜRO põhikirja esimest artiklit. Mis on ÜRO eesmärk? Selle eesmärk on säilitada rahu," ütles ta. Kui isegi esimese artikli täitmist ei suudeta tagada, siis mis on kõikide teiste artiklite mõte, küsis president.

Tema hinnangul on lubamatu, et Venemaa saab oma vetoõigusega jätkuvalt ÜRO Julgeolekunõukogu tegevust takistada. "See õõnestab kogu globaalse julgeoleku arhitektuuri. See võimaldab neil jääda karistamata," kirjeldas Zelenskõi.

President ütles, et nõukogu peaks eemaldama Venemaa kui agressori, et ta ei saaks blokeerida otsuseid omaenda algatatud sõja kohta. "Kas te arvate, et rahvusvahelise õiguse aeg on möödas? Kui teie vastus on eitav, peate kohe tegutsema," ütles president.

Jaga
Kommentaarid