Soome justiitsministeeriumi hallatavalt rahvaalgatuste veebilehelt nähtub, et NATO-liikmelisuse referendumit nõudev häältekorje on kogunud kella 20:00 seisuga 50 887 allkirja. Palve sel teemal rahvahääletust korraldada peab jõudma seetõttu ka Soome parlamenti arutlusele.

"Ainus viis iseseisvus säilitada"

Algatus sai avalikuks 21. veebruaril.

"NATO küsimus on aktuaalsem kui kunagi varem pärast seda, kui Venemaa alustas oma täiesti ootamatut ja provotseerimata agressioonisõda Ukraina vastu," märgiti algatuse loojate poolt. "Venemaa esitas reedel ka otseseid sõjalisi ähvardusi Soome vastu. Tundub ilmselge, et Venemaa kardab ainult NATO artikkel 5 tagatud globaalse konflikti massiivset ohtu."

Algatajad usuvad, et praegust poliitilist olukorda arvestades on ainus realistlik viis NATO-sse astumiseks soomlaste seas läbiviidav rahvahääletus.

Soome valikuvõimalused on rahvahääletus NATO suhtes või NATO-st väljajäämine.
Rahvaalgatuse korraldajad

"Vabariigi president Sauli Niinistö on korduvalt nõudnud sellist referendumit ja me ei usu, et parlament sooviks presidendi soovist mööda minna," märkisid algatajad. "See tähendab, et Soome valikuvõimalused on rahvahääletus NATO suhtes või NATO-st väljajäämine. Viimane variant tähendaks, et Soome välispoliitika määratakse Helsingi asemel Moskvas, ja me kindlasti ei soovi, et see juhtuks."

Rahvahääletuse nõudjad usuvad, et kõnealune referendum oleks Soome ainsaks lootuseks säilitada iseseisvus. Referendumi toetamine väljendab algatajate sõnutsi ka toetust president Niinistöle.

Hiljuti teatati, et jaanuaris läbi viidud küsitluse kohaselt oli 60% Soome elanikkonnast NATOga liitumise poolt, kui Venemaa peaks alustama agressioonisõda Ukraina vastu.

Tarvis oli 50 000 allkirja

Kodanikualgatus on algatus, mille on esitanud vähemalt 50 000 hääleõiguslikku Soome kodanikku ja mis sisaldab õigusakti ettepanekut või ettepanekut õigusakti ettevalmistamiseks koos põhjendustega.

Kodanikualgatus võib sisaldada kas seaduseelnõu või õigusakti ettevalmistamise ettepanekut. Samuti võib see puudutada kehtiva seaduse muutmist või kehtetuks tunnistamist. Kui algatus võetakse seaduseelnõu kujul, peab see sisaldama õigusakti teksti. Algatus peab keskenduma ühele teemale ja sellega peab alati kaasnema põhjendus.

Jaga
Kommentaarid