Venediktova sõnul viivad okupatsiooniadministratsioonid viimastel päevadel läbi elanikkonna ebaseaduslikku ümberasustamist Venemaale ning mehi sunnitakse astuma niinimetatud „Donetski ja Luganski rahvavabariigi” relvajõududesse, vahendab UNIAN.

Ukraina Luganski ja Donetski oblastiprokuratuurid on alustanud selle üle kriminaalmenetlust.

„Niinimetatud „evakueerimise” sildi all, milleks ei ole mingit alust, viiakse faktiliselt läbi tsiviilisikutest Ukraina kodanike deporteerimist Vene Föderatsiooni territooriumile. Nende hulgas on meie kodanike kaitsetud kategooriad: orvud, kes õpivad internaatides, psühhoneuroloogiliste raviasutuste patsiendid,” märkis Venediktova.

„Samal ajal sunnivad „LNR-i” ja „DNR-i” juhid elanikke end sõjaväeliselt arvele võtma, andma ustavusvande okupatsiooniadmisnitratsioonile, mis annab neile „sõjaväelised nimetused”. Elanikele saadetakse „päevakäske”, ähvardades kriminaalvastutusega nende ridadesse astumisest kõrvalehoidmise eest. Samuti toimuvad ebaseaduslikud kinnipidamised tänavatel ja sundviimine „kutsealuste vastuvõtmise punktidesse,” ütles Venediktova.

See tegevus viib Venediktova sõnul 1949. aasta sõjaohvrite kaitse Genfi konventsioonide ja nende lisaprotokollide rikkumiseni ning kujutab endast sõjakuritegusid.

Jaga
Kommentaarid