Veokid alustasid Kanada linna Windsorit ja USA linna Detroiti ühendava silla Ambassador Brigde’i blokeerimist kohaliku aja järgi esmaspäeva õhtul ning liiklus peatus mõlemal suunal. Eile oli endiselt blokeeritud Kanadasse kulgev sõidusuund ja USA suunas liikusid sõidukid teosammul. Silla ületab iga päev tavaliselt 8000 veokit ning seda mööda liigub 27% Kanada ja USA vahelisest kaubavahetusest. Protestijad võtsid sihikule ka teise olulise piiripunkti Alberta provintsis Couttsis, vahendab Guardian.

Ottawa on endiselt blokeeritud sadade „vabaduse konvoi” sõidukite poolt. Protesti korraldajad nõudsid kohtumist Kanada kõigi föderaalsete poliitiliste liidritega peale peaminister Justin Trudeau, et leida kriisile „rahumeelne lahendus”.

Ottawa politsei teatas eile, et seoses seadusevastaste demonstratsioonidega on vahistatud 23 inimest.

Ottawa politseiülema asetäitja Steve Bell ütles ajakirjanikele, et politsei muutis liikumisvõimetuks paljud blokaadist osa võtvad raskeveokid.

Belli sõnul on umbes veerandis 418 protestis osalevast veokist lapsi ja politsei on mures nende heaolu pärast seoses külma ilma, müra, vingugaasi ja hügieeniga.

Trudeau kordas esmaspäeval oma üleskutset protest lõpetada ja ütles: „Üksikisikud püüavad blokeerida meie majandust, meie demokraatiat ja meie kaaskodanike igapäevaelu. See peab lõppema.”

Parlamendi alamkoja ees esinedes tunnistas Trudeau, et kõigil kanadalastel on pandeemiast kõrini ja kõik on väsinud maski kandmisest ja tervishoiualasest piirangutest, aga Trudeau sõnul on Kanadas üks suuremaid vaktsineeritusi maailmas ja kanadalased peaksid jätkuvalt teadlasi kuulama.

„Need, kes karjuvad teiste peale, sest nad kannavad maski, ei määra seda, mis on kanadalaste enamus,” ütles Trudeau.

Vaid umbes 15% Kanada veokijuhtidest on vaktsineerimata ja tervishoiualaseid meetmeid toetatakse laialdaselt. „Vabaduse konvoi” on aga pälvinud igasuguste valitsusvastaste ja äärmuslaste laialdase toetuse.

Kanada avaliku ohutuse ministri Marco Mendicino sõnul tunnevad ottawalased end oma kodudes pantvangis olevat. „Kuigi kõik usuvad sõnavabaduse õigusesse, on see konvoi ületanud kaaskanadalaste vastu lubatud käitumise piiri palju-palju kordi,” ütles Mendicino.

Opositsiooniliste konservatiivide mitmed väljapaistvad esindajad on aga meeleavaldajatele toetust avaldanud.

„Poliitiliste parteide vahel ei tohiks olla erimeelsusi viisi üle, kuidas me sel hetkel tegutseme. Oleks kohutav pretsedent öelda, et kui ilmuda riigi pealinna rasketehnikaga ja blokeerida pealinn, saab läbi suruda suvalisi muutusi meie avalikus poliitikas,” ütles Mendicino.

Föderaalne eriolukordade minister Bill Blair, kes on endine Toronto politseiülem, ütles, et föderaal-, provintside ja munitsipaaljuhid teevad koostööd vastuse koordineerimiseks.

„Vabaduse konvoi” kõneisik Tom Marazzo ütles esmaspäeval, et protestijad tahavad koju minna, aga ei lahku enne, „kui töö on tehtud”.

Konvoi algne ajend oli see, et USA-Kanada piiri ületavad veokijuhid peavad olema koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud. Nõudmised on aga kasvanud: tahetakse kõigi vaktsineerituse nõuete tühistamist ja isegi Trudeau valitsuse tagasiastumist.

Jaga
Kommentaarid