Tegemist oli suurima USA operatsiooniga Süürias pärast 2019. aasta operatsiooni, mille käigus tapeti Islamiriigi tollane juht Abu Bakr al-Baghdadi, vahendab CNN.

Allikad kohapeal teatasid mitmetest hukkunutest. Operatsiooni käigus ja pärast seda aset leidnud kokkupõrgetes hukkus vähemalt 13 inimest, sealhulgas kuus last ja neli naist, teatas Süüria tsiviilkaitseorganisatsioon Valged Kiivrid. USA poolel kannatanuid Pentagoni teatel ei ole.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby ütles, et missiooni viis läbi USA keskväejuhatus, mis kontrollib operatsioone ja tegevust Lähis-Idas.

Pealtnägijad ja päästetöötajad rääkisid CNN-ile, et suurtükituli ja plahvatused eelnesid USA vägede õhu teel saabumisele veidi pärast keskööd ning sihikule võeti maja Süüria-Türgi piirialal Atmeh’s, mis asub mässuliste käes olevas Idlibi enklaavis.

Üks pealtnägija Atmeh’s ütles, et kuulipildujatuld anti vähemalt kolmest helikopterist, millele järgnes mõni minut hiljem plahvatus. Piirkonnas on tugevalt kohal rühmituse Hay’at Tahrir al-Sham jõud, mis olid varem seotud Al-Qaidaga.

„Ma kuulsin eemalt Iraagi aktsendiga araabia keelt rääkinud inimest käskimas perekondadel piirkonnast lahkuda ja ütlemas, et nendega ei juhtu midagi,” rääkis pealtnägija. „Ma nägin eemalt, et seal olid kuulipildujad, mis tulistasid maapinnalt vastu helikopterite pihta.”

Pealtnägija sõnul maandusid kolmest helikopterist kaks tund pärast lahingu algust. „Kella 3.20 ajal helikopterid lahkusid ja ma nägin kauget valgust, mis nägi välja nagu tulekahju,” rääkis pealtnägija.

Pealtnägija sõnul kuulis ta ka droonilöökidele sarnanenud hääli.