India siseministeerium teatas esimesel jõulupühal, et ei uuendanud välismaalt rahastamise litsentsi „ebasoovitava mõju” tõttu, vahendab BBC News.

Käremeelsed hindud on juba ammu süüdistanud organisatsiooni oma programmide kasutamises inimeste ristiusku pööramiseks, mida organisatsioon eitab.

Varem pälvis kriitikat Lääne-Bengali osariigi peaminister Mamata Banerjee, kes kirjutas Twitteris, et valitsus külmutas heategevusorganisatsiooni pangakontod. Osariigi ja India keskvalitsus eitasid aga hiljem kontode külmutamist.

Kolkatas baseeruva heategevusorganisatsiooni asutas 1950. aastal katoliiklik nunn Ema Teresa, kes oli pärit Makedooniast.

Tegemist on maailma tuntuima katoliikliku heategevusorganisatsiooniga. Ema Teresa sai 1979. aastal Nobeli rahupreemia ja paavst Franciscus kuulutas ta 2016. aastal pühakuks.

India peaministri Narendra Modi valitsus on püüdnud heategevus- ja muud organisatsioonid välisfinantseeringust ilma jätta. Eelmisel aastal külmutati näiteks keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace ja inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International pangakontod.

Lisaks sellele on mitmel pool Indias rünnatud usuvähemusi.

Hindud on häirinud jõulude tähistamist, protestinud usukogunemiste juures ja vandaalitsenud ühes kirikus Põhja-Indias.

Kristlasi on Indias umbes 24 miljonit, mis moodustab umbes kaks protsenti elanikkonnast.

Võimud on püüdnud nurjata väidetavaid kampaaniaid hindude ristiusku ja islamisse pööramiseks. Mitmed Modi erakonna BJP valitsetavad osariigid on võtnud vastu või kavatsevad vastu võtta seaduseid, mis keelavad usu vahetamise abiellumise tõttu.