Johnson ja tema abid on korduvalt eitanud, et Downing Street 10 personali jõulupidu eelmise aasta detsembris oli tollaste koroonapiirangute vastane või et see üldse toimus, vahendab Guardian.

Lekkinud video kujutab endas pressikonverentsi matkimist ja Johnsoni nõunik Ed Oldfield irvitab selles koos peaministri tollase pressisekretäri Allegra Strattoniga „Downing Streeti reedeõhtuse jõulupeo” üle.

Telekanali ITV saadud video on tehtud 2020. aasta 22. detsembril. Sellele eelnenud reede oli 18. detsember, kui mitme allika sõnul toimus Downing Streetil personali jõulipidu, mis oleks olnud tollal kehtinud karmide koroonapiirangute vastane.

Videos heidavad Stratton, Oldfield ja teised peo üle nalja. Muu hulgas viidatakse „juustule ja veinile” ning sotsiaalse distantsi hoidmise eiramisele ja vabandusele, et see oli ärikohtumine.

Johnson on korduvalt öelnud, et mingeid koroonareegleid ei rikutud, ning tema pressiesindaja eitas eile varem üldse mingi ürituse toimumist Downing Streetil. Küsimusele video kohta vastas Downing Street: „Mingit jõulupidu ei olnud. Covidireegleid on kogu aeg järgitud.”

Suurbritannia haridusministeerium on aga olnud sunnitud kinnitama teadet, et osa personalist ja tollane haridusminister Gavin Williamson pidasid maha kontoripeo eelmise aasta 10. detsembril, kui Londonis kehtisid karmuselt teise astme koroonapiirangud.

Opositsiooniliste leiboristide juht Keir Starmer ütles, et Johnson ei ole tõtt rääkinud: „Valetada ja nende valede üle naerda on häbiväärne. Peaminister peab nüüd suu puhtaks rääkima ja vabandama.”

Jaga
Kommentaarid