„Lähema 12 päeva jooksul tuleb kindlasti avaldamisi. Raskus seisneb selles, et suurt osa sellest videoarhiivist täies mahus avaldada lihtsalt ei saa – meie kanal blokeeritaks,” ütles Ossetškin.

Ossetškini sõnul eemaldas YouTube eile õhtul video piinamistest Saratovi oblastis, mille gulagu.net avaldas üleeile ja mille alusel on algatatud mitmeid kriminaalmenetlusi.

„Sest see on tõesti šokeeriv sisu hoolimata sellest, et me püüdsime kärpida, ähmastada, mingi osa kinni katta. Me mõistame YouTube’i administratsiooni ja aitäh, et nad andsid võimaluse näidata seda sadadele tuhandetele inimestele, tõestada piinamiste süsteemset iseloomu ja hajutada kõik kahtlused. Järgmise video koostamist mõtleme me läbi hoolikamalt, et see jääks nii YouTube’i kui ka meie Telegrami kanalisse alles,” lisas Ossetškin.

Mis puudutab vangide piinamise videote ehtsust, siis Ossetškin rõhutas, et kõik metaandmed on olemas. „Geolokatsioon, kõigi nende failide kinnitus. On arusaadav, millal need on loodud, kust need kopeeritud on. Kõik see on säilinud. Ja siin eitamisest ja salgamisest võimudel kasu ei ole,” ütles Ossetškin.

Ossetškin teatas veel, et enne seda, kui videod avaldati, suutsid gulagu.net-i advokaadid Saratovi oblastis juba teada olnud vangide abiga leida ja tuvastada suurema osa kannatanutest. „Advokaadid käisid enne videote avaldamist meie juures, näitasime neile ekraanitõmmiseid, nad tundsid ennast ära ja andsid protokollitud küsitlustel advokaatidele vastavaid ütlusi, kes sadistidest ja OTB-1 (oblasti tuberkuloosihaigla nr 1, vanglahaigla Saratovi oblastis, kus piinamised aset leidsid – toim) töötajatest neid kinni sidus ja piinas,” ütles Ossetškin.

Venemaa uurimiskomitee Saratovi oblastivalitsus uurib kokku seitset kriminaalasja vangide piinamise kohta Venemaa föderaalse karistuste täideviimise teenistuse (FSIN) tuberkuloosihaiglas.

Kolm kriminaalasja algatati alguses Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahvi 132 järgi (seksuaalse iseloomuga vägivaldne tegevus). Kaks kriminaalasja algatati hiljem ametivolituste ületamise paragrahvi ja veel kaks seksuaalse iseloomuga vägivaldse tegevuse üle.

FSIN teatas Saratovi oblasti tuberkuloosihaigla ülema Pavel Gatsenko, ülema asetäitja julgeoleku ja operatiivtöö alal Sergei Salovi, operatiivosakonna juhataja Anton Botškovi ja julgeolekuosakonna juhataja Sergei Maltsevi vallandamisest.

Enne seda oli ise ametist lahkunud FSIN-i Saratovi oblastivalitsuse ülem Aleksei Fedotov.