Kui tavaliselt on Arvamusfestivalil debateerinud vaid parlamendi liikmed, siis eelmisel aastal tehti erand ning arutellu kaasati seitse erakonda. Miks siis tänavu samaviisi ei talitatud?

Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti sõnul ei saa nii mitme osalejaga sisukat arutelu luua. Seetõttu läheb debatt edasi vanaviisi, olgugi, et kahe erakonna juhi arvates ebaõiglasel moel.

Taustast

Täna sai Paide vallimäel alguse üheksas Arvamusfestival, kus kahel päeval toimub 17 arutelualal kokku 133 arutelu.

Populaarseim debatt on ilmselt tavaks kujunenud parlamendierakondade esinumbrite debatt. Vürtsikaid mõttevahetusi tõotavad ka teised arutelud, mis keerlevad nimelt tänavuste KOV-valimiste ümber.

Enne debati algust oli Kaja Kallase sisselülitatud mikrofonist kuulda huvitavaid fraase, mida erakondade esimehed omavahel vahetasid. Tögamised puudutasid nii Henn Põlluaasa, riigikogu suutmatust umbusaldusi läbi viia kui ka Kaja Kallase üleskutset üheskoos käest kinni võtta ja suud laulmiseks paotada.

Debatil arutati iseenesest nii maksupoliitikat, pandeemiat ja piiranguid, lasteaia kohatasusid kui ka presidendivalimisi. Arutelu oli väga elav, täis särtsakaid kilde ja intensiivset mõttevahetust. Kelle kaela asetada süü pandeemia problemaatika eest? Kuidas tagada jätkusuutlik maksusüsteem? Mis jant ometigi presidendivalimisega on?

Seda kõike ja enamgi arutasid parlamendiparteide esimehed publiku seast kostuva vilinate ja naerupahvakute saatel. Kilde ja tögamisi laekus kõikide erakondade seast.

Tagantjärele saab räägitu kohta selgust meie blogist: