Caruana Galizia hukkus autopommiplahvatuses oma kodu lähedal 2017. aasta oktoobris, vahendab BBC News.

Asja uurimine viis Malta tollase peaministri Joseph Muscati tagasiastumiseni 2019. aastal, sest leiti, et juhtumiga olid seotud talle lähedased inimesed.

Muscat on aga korruptsioonisüüdistusi eitanud.

Ühe naise Wikileaksiks nimetatud Caruana Galizia paljastas korruptsioonivõrgustikke Maltal ja ka mujal. Surres 53-aastane olnud naine oli ajakirjanikuna töötanud 30 aastat.

Caruana Galizia oli Malta valitsuse karm kriitik. 2017. aastal kutsus põhimõtteliselt just tema esile ennetähtaegsed valimised, avaldades süüdistused, mis seostasid Muscati Panama paberite skandaaliga, mis paljastas maksuparadiiside kasutuse rikkurite poolt.

Sõltumatut avalikku juurdlust Caruana Galizia surma üle nõudis tema perekond. Muscat nõustus sellega enne tagasiastumist.

Viimase kahe aasta jooksul on küsitletud kümneid tunnistajaid. 437-leheküljelises raportis öeldakse, et riik lõi kõrgeimate ešelonide tekitatud karistamatuse õhkkonna.

Viidatakse põhjendamatule lähedusele suurärimeeste ja valitsuse vahel.

Raportis soovitatakse ka parandada seadusi, et kaitsta paremini Malta ajakirjanikke.

Seni on süüdistus esitatud vaid käputäiele isikutele. Veebruaris tunnistas üks kolmest mehest, keda süüdistatakse Caruana Galizia mõrvas, end süüdi ja ta mõisteti 15 aastaks vangi. Teiste üle ei ole kohtuprotsess veel alanud.

Mõrvas kaasosaluses süüdistatakse ka neljandat meest, Malta ärimeest Yorgen Fenechit, kes oma süüd eitab. Ta vahistati 2019. aasta novembris, kui püüdis saarelt jahiga lahkuda.

Pärast Caruana Galizia surma nimetas tema poeg Maltat maffiariigiks.