Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on juba praegu selge, et sügis ei saa tulla samasugune nagu suvi.

“Nii reaalne tänane olukord kui ka Tartu Ülikooli teadlaste analüüs näitab, et situatsioon läheb järjest tõsisemaks. Seetõttu on juba nüüd vaja teada, milliseid reegleid on oodata nii kultuurikorraldajatel, ettevõtjatel kui ka haridusjuhtidel, et oleks piisavalt aega teha ettevalmistusi," sõnas Klaas.

Linnapea lisas, et võimalikud täiendavad piirangud peaksid võimalikult vähe mõjutama inimesi, kes on vaktsineerides enda ja teiste kaitsmisesse panustanud.

Nõutakse konkreetsust

Tartu tervishoiuvaldkonna abilinnapea Mihkel Leesi sõnul on võimalikult varakult vaja paika panna uued mängureeglid, et oleks aega harjuda ja ettevalmistusi teha.

"Valitsus peaks välja ütlema, millised hüved jäävad konkreetselt paika pandud kuupäevast avatuks ainult vaktsineeritutele, läbipõdenutele või alla 12-aastastele,” ütles Lees.

Lees avaldas ka sotsiaalmeedias "julgustuskirja", mille adressaadiks on valitsus.

"Vahepeal on võib-olla vaja ka piirkondadel valitsusele nõu anda," märkis Lees Delfiga suheldes. Tema sõnul pole tegemist parteisisese rahulolematusega, vaid üldise soovitusega valitsuse, eelkõige Sotsiaalministeeriumi suunas. "Ega meil pole partei sees tsensuuri."

Lees olla eile arutanud oma soovituskirjaga seotud mõtteid ka Liina Kersnaga, kes Leesi sõnutsi olla temaga paljudes punktides nõustunud.

"Olenemata, milline Krista Fischeri arvuline ennustus osutub tõeks, olukod on hull," märkis Lees hetkeseisu ja ka tulevikus toimuva tõsiduse rõhutamiseks.

Eeskujulik Tartu

Tartu on linlaste vaktsineerimise hoogustamiseks astunud mitmeid samme: näiteks avati kevadel koos Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Tartu kiirabiga esimesena Eestis vaktsineerimiskeskus, kus nüüd saab kaitsesüsti kuni augusti lõpuni ilma eelneva registreerimiseta.

Tartu linn ja Tartu Ülikooli Kliinikum alustasid juuli keskel teavituskampaaniat "Avatud Tartu", et anda linlaste vaktsineerimisele uut hoogu ja hoida Tartut avatuna ka sügisel. Teavitamiseks kasutatakse nii traditsioonilisi infokanaleid kui katsetakse erilahendusi, kuidas inimesteni jõuda. Suurt tähelepanu pööratakse noorema eagrupi vaktsineerimisele, et sügisel algav õppeaasta ei kannataks.