„Siseministeerium esitab ettepaneku hinnata olukorda ja võib-olla kuulutada välja eriolukord,” ütles Bilotaitė tänasel pressikonverentsil, vahendab Leedu Delfi.

Leedu seimi riikliku julgoleku ja riigikaitse komitee esimees Laurynas Kasčiūnas ütles, et eriolukorra kehtestamist võidakse kaaluda migratsioonikriisi kontrolli alla võtmiseks.

Kasčiūnase sõnul läheks sellisel juhul kontroll piiril üle kaitseväe kätte ja Leedu territooriumile sattumine oleks võimatu.

„Läbi peavad olema vaadatud kõik variandid, me peame olema valmis kõigiks olukordadeks ja see on üks võimalusi, mis võib reaalsuseks saada,” ütles Kasčiūnas.

Kasčiūnase sõnul seisneks sisuline erinevus selles, et praktiliselt täielikult kontrollitaks piiri ületamist, igasugused rikkumised tõkestataks ja Leedu territooriumile sattumine oleks keelatud.

„Sisuliselt tähendab see, et teatud piirirajoonis läheb kontroll kõigi õiguste ja vabaduste säilimise juures, ilma meie demokraatlikke protsesse riivamata ainult piiriäärses ruumis üle armeele ja piir sisuliselt sulgub ja rikkumised on võimatud,” ütles Kasčiūnas.

Kasčiūnase sõnul ei oleks Leedu sellises režiimis kohustatud migrante sisse laskma ning armee piirile paigutamine hoiaks tagasi soovi piiri ületada.

Veel märkis Kasčiūnas, et eriolukorra kehtestamiseks tuleb saada kogu riigi juhtkonna, nii presidendi kui ka seimi nõusolek.

„See võib olla presidendi dekreet, minu arvates peab olema ka sõna presidendi poolt,” ütles Kasčiūnas.

Seaduse järgi kehtestab eriolukorra seim, aga parlamendiistungite vahel võib seda teha ka president, aga siis kutsub ta kokku seimi erakorralise istungi, kus seim presidendi otsuse kas kinnitab või tagasi lükkab.

Täna rääkis eriolukorra kehtestamisest ka Leedu parlamendiopositsiooni juht Saulius Skvernelis, kes märkis aga, et selleks on vaja laialdast poliitilist üksmeelt ja ka tööd avalikkusega.

Seaduse järgi saab eriolukorra kehtestada kogu Leedus või riigi teatud osades. Eriolukord on eriline õiguslik režiim, mis lubab kehtestada ajutisi piiranguid füüsiliste isikute õiguste ja vabaduste kasutamisele.