Sierra Leone president teatas, et allkirjastab surmanuhtluse kaotamise seaduseelnõu. Praegu ootab riigis surmanuhtlust ligi 99 inimest.

Riigi parlamendisaadikud hääletasid eile surmanuhtluse kaotamise poolt. 1991. aastal vastu võetud põhiseaduse järgi võis antud karistusviisi kasutada raskendatud asjaoludel röövimise, mõrva, riigireetmise ja mässu puhul, kirjutab Deutsche Welle.

Eilse hääletuse järel asendab surmanuhtluse nüüd eluaegne vanglakaristus või vähemalt 30 aastat vältav vangistus.

Riigis on surma mõistetud küll umbes sadakond inimest, kuid viimati hukati seal mõni kurjategija aastal 1998. Inimõiguslased on Sierra Leonet pikalt kritiseerinud ja ärgitanud võimudel surmanuhtlust täielikult kaotama.

„Olen täna oma valimislubaduse täitnud: surmanuhtlus kaotatakse püsivalt. Tänan kodanikke, parlamendiliikmeid, arengukoostöö partnereid ja inimõiguslased, kes on meid selles ajaloolises algatuses kindlalt toetanud," kirjutas Sierra Leone riigipea Julius Maada Bio Twitteris.

Endist Briti kolooniat on räsinud vaesus ja perioodil 1991-2002 riigis möllanud kodusõda, kus jättis elu 120 000 inimest. 2006. aastal soovitas riigi tõe- ja leppimiskomisjon, et surmanuhtlusest tuleb loobuda, kuna see ei sobi tsiviliseeritud ühiskonnaga kokku.

Inimõigusühenduse Amnesty Internationali sõnul oli möödunud aasta lõpu seisuga 108 riiki üle maailma loobunud täielikult surmanuhtluse kasutamisest. 144 riiki olid selle ametlikult ära keelanud või ei kasutanud seda enam praktikas.

Kaks Aafrika riiki loobus hiljuti samuti surmanuhtlusest: Malawi keelustas selle aprillis, Tšaad möödunud aasta lõpus.