Saksa väljaanne Spiegel analüüsis erinevate riikide pandeemiapoliitikat ja jõudis järeldusele, et 154 riigi võrdluses on viiruse ohjamisega kõige paremini hakkama saanud Soome.

Riigid said punkte nelja kategooria põhjal: liigsuremus, piirangud, tegeliku ja prognoositud SKP erinevus ning vähemalt ühe vaktsiinidoosi saanud inimeste hulk, kirjutab väljaanne Helsingin Sanomat.

Soome sai kokku 1,75 punkti. Paremuselt järgmised riigid olid Luksemburg (2,0), Norra (2,05) ja Taani (2,05). Rootsi on näiteks 20. kohal (2,68), sealsamas on ka Saksamaa ja Holland.

Eesti on tabelis 13. kohal (2,52).

Soome oli liigsuremuse tabelis 16. kohal, vabaduste piiramises 29. kohal ja esimese vaktsiinidoosi süstimises 13. kohal.

Spiegel analüüsis ka, mida hea tulemuse teinud riigid tegid ja jõudis järeldusele, et pärast esimese laine puhkemist kehtestatud piirangud mängisid olulist rolli. Ida-Euroopa pääses mullu aasta alguses vähemate surmadega, kuid kõrge suremuse määr tekkis lõpuks sellest, et riigijuhid ei kehtestanud teise ja kolmanda laine ajal samavõrd karme piiranguid kui esimese laine puhul.

Pandeemia avaldas kõikides analüüsitud maades majandusele negatiivset mõju, kuid võrdluse käigus selgus, et SKP langus ja pandeemia tõsidus antud riigis polnud üheselt seotud.

Lisaks selgus veel üks huvitav asjaolu: ainult Euroopas läks ebademokraatlikel riikidel pandeemia ohjamisel halvemini kui demokraatlikel.