Kuigi arvamusküsitluste järgi oli CDU ja paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) seis enne valimisi võrdne, sai CDU valimispäeval 16 protsendipunkti võrra rohkem hääli kui AfD ja seitse protsendipunkti rohkem kui 2016. aasta valimistel. Kokku toetas CDU-d 37% valijatest, vahendab Deutsche Welle.

AfD kogutud 21% on kolme protsendipunkti võrra vähem kui 2016. aastal ja pettumus.

Järgnesid vasakpoolsed (11%), sotsiaaldemokraadid (8%), rohelised (6%) ja Vaba Demokraatlik Partei (6%).

„Loomulikult annab see meile tuult purjedesse Berliini jaoks,” ütles CDU parlamendifraktsiooni esimees Ralph Brinkhaus telekanalile ARD. Brinkhausi sõnul oli tulemus hea enne: ka 2017. aastal eelnes CDU edule Bundestagi valimistel ootamatu valimisvõit Saarimaa valimistel mõni kuu varem.

Samas tekitab kohalike tegurite osakaal kahtlusi CDU võimes see edu üleriiklikule tasemele üle kanda. Peamine tegur võidus näib olavat Saksimaa-Anhalti senine peaminister Reiner Haseloff oma isikliku populaarsuse toel.

Haseloff on võitnud populaarsust pandeemia asjus tegutsemisega ning teda ei ole määrinud korruptsioonisüüdistused nagu teisi CDU poliitikuid.

Teine tegur CDU edu taga võis olla hirm AfD võidu ees, mis võis paljud valijad panna CDU poolt hääletama. Haseloff kinnitas valimiskampaania viimastel päevadel just seda, et iga hääl kellelegi teisele peale tema tugevdab AfD-d.

AfD on eriti populaarne Saksamaa idaosas, aga kogu Saksamaal on selle toetus vaid 12%, mis tähendab, et Bundestagi valimistel AfD-ga hirmutamine ilmselt ei tööta.