Indoneesia mereväe esimene admiral Julius Widjojono ütles täna hommikul Reutersile, et merepõhja skanneerimise käigus avastati 850 meetri sügavuselt allveelaev KRI Nanggala-402, mis jäi kadunuks varem sel nädalal.

Widjojono sõnul alustatakse nüüd võimalike ellujäänute evakueerimist - lootus mõne meeskonnaliikme elusana väljatoomiseks kahaneb aga iga tunniga, sest hapnik pidanuks pardal lõppema juba täna hommikul.

Hiljem märkis ta, et otsingutel on leitud esemeid, millest osa näib pärinevat laeva sisemusest. "Võime kinnitada, et allveelaev uppus," ütles Widjojono. "Merest leitud esemed ei oleks allveelaevalt välja pääsenud ilma välissurve või torpeedoheitja vigastuseta."

Võimud teatasid kolmapäeval, et alustasid 53 meeskonnaliikmega pardal kadunuks jäänud allveelaeva otsinguid. Allveelaev oli õppusel Bali saarest põhjas, kui sellega enam ühendust ei saadud.

Saksamaal ehitatud allveelaev jäi kadunuks umbes saja kilomeetri kaugusel Bali saare rannikust kohaliku aja järgi kolmapäeva varahommikul. Väidetavalt anti allveelaevale luba sukelduda sügavamale vahetult enne seda, kui kontakt sellega kadus.

Võimud kutsusid allveelaeva otsingutele kohe appi ka Austraalia ja Singapuri.

Tegemist oli ühega Indoneesia viiest allveelaevast. Allveelaev oli ehitatud 1970. aastatel ning see läbis kaheaastase moderniseerimise Lõuna-Koreas, mis jõudis lõpule 2012. aastal.