Miinitõrjegruppi põhikooseisu kuuluvad sel aastal Saksamaa, Norra, Belgia, Holland, Ühendkuningriigid ja Eesti. Miinitõrjegrupi kooseisus kuuluva miinijahtija Ugandi pardal teenib 39 mereväelast, sealhulgas 6 ajateenijat ja 3 miinituukrit.

"Mul on hea meel Miinisadamas tervitada NATO 1. alalist miinitõrjegruppi, kuhu kuulub ka meie endi laev EML Ugandi. Grupi panus algavas operatsioonis aitab muuta Eesti merd meile kõigile ohutumaks,“ ütles mereväe ülem kommodoor Jüri Saska.

Grupi komandör Jan Wijchers ütles, et iga-aastane operatsioon Open Spirit on ülioluline selleks, et vabaneda kõigist Läänemere maailmasõdade aegsetest ajaloolistest lõhkekehadest ning aidata vähendada ohte kalapüügile, laevateedele ja keskkonnale. "Lisaks edendab see koostööd Eesti mereväe ja kõigi teiste operatsioonil osalevate riikide vahel," ütles Wijchers.

NATO 1. alaline miinitõrjegrupp on miinitõrjealase kompetentsiga valmidusüksus, mida allianss võib lühikese etteteatamisega erinevatesse maailma paikadesse ülesandeid täitma saata. Eesti merevägi on igal aasta ühe laevaga NATO miinitõrjegrupi töösse panustanud juba üle kümne aasta.