Kyaw Zwar Minn ütles, et sõjaväeatašee käskis personalil eile õhtul hoonest lahkuda ja suursaadikule öeldi, et ta ei ole enam riigi esindaja, vahendab BBC News.

Myanmaris toimus 1. veebruaril sõjaväeline riigipööre, millele on järgnenud meeleavaldused ja verine vägivald, milles on hukkunud üle 500 inimese.

Kyaw Zwar Minn on kutsunud vabastama riigipöörajate vangistatud valitud juhti Aung San Suu Kyid.

Kyaw Zwar Minn nimetas eilseid sündmusi „omamoodi võimuhaaramiseks keset Londonit”, vahendas Reuters. „Mind jäeti lukustatud ukse taha... Selline võimuhaaramine ei lähe läbi.”

Suursaadikut pildistati tänaval saatkonna juures Londoni Mayfairi linnaosas politseinikega vestlemas.

Politsei kutsuti väidetavalt kohale, et takistada personalil hoonesse sisenemist. Saatkonna juurde kogunesid protestijad.

Märtsis ütles Kyaw Zwar Minn BBC-le, et Aung San Suu Kyi tuleb vabastada ning rääkis, et Myanmar on lõhestatud ja võib olla kodusõja ohus. Suursaadik kinnitas, et tema sõnad ei ole riigireetmine, ja lisas, et on neutraalsel positsioonil.

Suursaadikut, kes on ka ise endine sõjaväe kolonel, kiitis Suurbritannia välisminister Dominic Raab, kelle sõnul näitas ta üles julgust ja patriotismi. Raab mõistis hukka Myanmari sõjaväerežiimi tegevuse Londonis.

Teadete kohaselt asus suursaadiku asetäitja Chit Win täitma Myanmari asjuri ülesandeid Londonis.