2020. aasta 26. märtsil saadeti Putinit ja teisi kõrgeid isikuid teenindava erilennusalga Rossija 60 töötajat viieks päevaks karantiini Uus-Moskvas asuva pansionaadi Desna luksus- ja tavalistesse numbritubadesse.

Päev enne seda oli Putin esinenud telepöördumisega rahva poole, milles teatas, et alates 1. aprillist algab Venemaal töövaba nädal, ja pärast seda riik praktiliselt suleti.

Riiklike lepingute andmed näitavad, et 26. märtsil alanud karantiin oli lennusalga Rossija pilootide ja teiste töötajate jaoks alles esimene mitmetest.

Lepingusse Desnaga kirjutati sisse eritingimused: külaliste isoleerimine ja meditsiinipersonali ligilaskmine proovide võtmiseks. Toad Desnas maksid 45008000 rubla (5090 eurot) ööpäev.

Alates märtsi lõpust kuni aprilli alguseni veetsid 110 päeva Desnas kokku 130 lennusalga töötajat.

Sellest ajast alates on lennusalga töötajate, autojuhtide, meedikute ja lihtsalt Putiniga kohtuvate inimeste isoleerimine saanud levinud praktikaks. Aastaga on selliseid väljasõite Kremli sanatooriumidesse ja hotellidesse olnud üle saja.

BBC venekeelne teenistus arvutas kokku, et presidendiadministratsiooni asjadevalitsus sai valitsuse reservfondist koroonaviiruse leviku vastaste meetmete jaoks üle 6,4 miljardi rubla, millest 1,2 miljardit eraldati valitsuse salajase korraldusega.

Teenuseid osteti 12 hotellilt ja sanatooriumilt Moskvas, Moskva oblastis, Sotšis ja Jaltas.

Kõik need hotellid kuuluvad presidendiadministratsiooni asjadevalitsusele. Kriisis kannatanud erahotellidele ja pansionaatidele seda raha jagunud ei ole.

Lennusalk Rossija isoleerib enne lende pärast koroonatesti tegemist kõik lennukite meeskonnaliikmed, lennujaamahoonetes olevad inimesed ja lende ettevalmistavad inimesed.

Karantiinis peab olema ka reservmeeskond.

Vnukovo lennuväljal baseeruva lennusalga kümned piloodid, lennusaatjad ja teised töötajad pidid enne lende ka Moskvas elama väljaspool kodu ühekohalistes tubades kolm korda päevas toitlustamisega alates ühest päevast kuni mitme nädalani.

Lennusalga Rossija kõigi lendude erilisi sanitaarohutusreegleid saab seletada sellega, et selle lennukid toovad kõrgeid isikuid Putiniga kohtuma.

Kaudselt toetab seda see, et Sotši isolaatorid said raha kaks korda rohkem kui Moskva omad. Putin on nimelt pandeemia ajal töötanud palju oma Sotši residentsis.

BBC allika sõnul tuli suurte ürituste korral Sotšis, millel osales Putin, isoleerida ainuüksi lennumasinate meeskonnaliikmeid mitukümmend: Putini lennuki meeskond, helikopterite meeskonnad, välisminister Sergei Lavrovi meeskond, peaministri meeskond. Kõik said eraldi hotellitoad.

Väljaande Projekt teatel on Sotši asutustes Dagomõs ja Rus karantiinis istunud ka presidendiadministratsiooni töötajad, Putini isiklikud fotograafid ja videooperaatorid, osa telesaate „Moskva.Kreml.Putin” võttegrupist ja isegi tuumavaldkonna 30 tähtsat töötajat.

Puhkajatele on näiteks Dagomõs „seoses koroonaviirusega nakatunute arvu kasvuga Krasnodari krais” alates mullu märtsist suletud.

Enne 24. juunil Moskvas toimunud Suure Isamaasõja võidu 75. aastapäeva paraadi istusid 203 koos Putiniga tribüünile kutsutut, sealhulgas 80 veterani, kaks nädalat karantiinis Moskva oblasti kompleksis Kljazma.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas enne paraadi, et „terve rida” veterane on „suurepärastes tingimustes” karantiinis, aga selgitas seda „murega nende tervise pärast”.

Seitse veterani, kellele Putin andis 12. juunil üle töökangelase medalid, olid karantiinis kongressipargis Volõnskoje.

Moskva hotellides on karantiinis olnud ka teised inimesed, kes on käinud üritustel, kus on osalenud Putin.

Putini 17. detsembri suure pressikonverentsi eel istusid kaks nädalat karantiinis Putini usaldusalused ajakirjanikud, kes lasti tema Novo-Ogarjovo residentsi.

Osa eraldatud rahast läks ka kõrgetele isikutele vajaduse korral meditsiiniabi korraldamiseks. Peamine Kremli haigla, Kliiniline keskhaigla sai näiteks miljard rubla.

Tihenesid Kremli arstide lähetused Sotšisse ja talvel Krasnaja Poljanasse, kus Putin armastab suusatamas käia.

Süsteemis on BBC teatel ka teine pool. Kui Putin sõidab mingisse regiooni, peavad kohalikud ametnikud oma karantiini ise kinni maksma. Kui Putin näiteks Nižni Novgorodi oblasti Sarovisse sõitis, eraldati oblasti eelarvest karantiini jaoks umbes miljon rubla. Oblastiadministratsiooni 20 töötajat isoleeriti kohalikku sõja- ja tööveteranide pansionaati.