Haigla pöördus korrakaitseorganite poole, et saaks selgeks, kas eakate hooldekodu on jätnud oma kliendid abitusse seisu. Nimelt leidis eelmisel nädalal hooldekodu külastanud kiirabi sealt kolm inimest, kes olid üliraskes seisus ja on nüüdseks surnud.

Esimesed kaks märtsi algul haiglasse toodud patsienti saabusid valvearsti sõnul teadvushäire ja hingamispuudulikkusega. Lisaks märgati haiglas, et patsientidel olid lamatised ja vedelikupuudus, ühel oli ka kõrge palavik. Ka järgmised haiglasse toodud patsiendid olid neid vastu võtnud arsti sõnul tugeva hooldusdefitsiidiga.

Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere ütles Delfile, et haiglale on tavaprotseduur teatada vastavale ametkonnale, kui nähakse ohtu inimeste tervisele. "Puudutab see siis vigastusi, vägivallakahtlusi või lastega seotud koduseid probleeme. Me oleme alati selle eest väljas, et patsientide heaolu eest seista“.

Haiglajuht lisas, et nad ei süüdista kedagi, vaid edastaasid patsientide huvides omad kahtlustused. "Mulgi Häärberi patsientidega on olnud probleeme varemgi. Haiglasse toodud eakatel olid lamatised, vedelikupuudus ja nende üldseisund oli raske. Päris kõigi elu ei õnnestunud ka haiglas päästa," rääkis Tampere.

Viljandi haigla on pakkunud omapoolset abi erinevatele hooldekodudele, osad on vastu võtnud, osad ei ole, Halliste nende hulgas.

Alustati kriminaalmenetlust

Sotsiaalkindlustusameti poolt laekunud kuriteokaebuse põhjal alustas Lõuna ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb vabaduse võtmist seadusliku aluseta.

Kuriteokaebuses seisab, et 4. märtsil tuvastas eakatekodu kontrollinud Viljandi haigla kvaliteediõde, et selle koridoride vaheuksed ja klientide tubade uksed on lukustatud nii, et kliendil puudus võimalus neid ise avada ja soovi või hädavajaduse korral toast lahkuda.

Prokuratuuri pressiesindaja Maria Gonjak täpsustas, et sellega on seadusliku aluseta võetud eakatekodus viibivate klientide vabadus.

"Kriminaalmenetluse käigus kontrollitakse kõiki asjaolusid, seal hulgas ka seda, kas asutuse ja selle töötajate tegevuse või tegevusetuse tulemusena on kellelegi põhjustatud tervisekahjustus või keegi jäänud vajaliku abita," lisas Gonjak.

Hooldekodu eitab süüdistusi

Mulgi Häärberi juhataja Merle Palk ütles esmalt Delfile, et ta hooldekodu elanike hooldamisega hõivatud ning ei saa süüdistusi kommenteerida. Hiljem vastas ta kirjalikult: "Meil pole midagi kommenteerida, kui teine pool levitab lausvalet. Tegeleme sellega, et välja selgitada, kes levitab meie kohta väärinformatsiooni."

Palk lisas, et hooldekodul on olemas tõendid, mis kinnitavad vastupidist, ent neid veel ei kasutata. "Avaldame, kui on õige aeg saabunud."

Hooldekodu ületas uudiskünnise ka märtsikuu algul, mil ajaleht Sakala kirjutas, et Mulgi Häärberis on koroonaviirusesse haigestunud hulgi vaktsiinist keeldunud elanikke ning mitmeid töötajaid. Teiste hulgas ja hooldekodu juht. Palk ütles, et kuna vaktsiini pakuti hooldekodu elanikele „nagu müügimehed pressiksid oma kaupa peale“, tekkis lisaks umbusule ka trots. „Mina sain selle poriloigust,“ arvas Palk ise ja selgitab, kuidas käis soojade ilmade saabumisel õues vett läbi laskvate jalanõudega, jalad said aga märjaks.