Õnne mõõdetakse tolles raportis kolme aasta keskmise tulemuse põhjal. Seega - tänavu mängivad järjestuses rolli aastad 2018, 2019 ning 2020.

Muutujaid, mille najal õnneindeksit määratakse, on hulgi: näiteks majandus, korruptsioon, isikuvabadused, sotsiaalne kapital, turvalisus, tervishoid, keskkond ja nii edasi.

Tänavu on Eesti teinud läbi 11-astmelise tõusu: kui mullu asetuti tabelis 51. kohale, siis käesoleva aasta raportis asub me riik järjestuses 40. kohal. Eestit edestab õnneindeksi poolest 39. kohal Küpros, number 41 asetseb aga Lõuna-Ameerikas asuva Panama ees.

Naabrite seas on numbrid järgmised: Venemaa - 76; Läti - 51; Rootsi - 7 ning Soome - 1. Põhjanaabrid on tabeli esikohta hoidmas juba neljandat aastat. Baltimaade kolmas osapool - Leedu - on Eestist napilt paar sammu ees: too asetus tabelis 38. kohale.

Hinnang elule kõvasti kõrgem

Eraldi mõõdetakse ka elukvaliteedile antavaid hinnanguid. Inimestel palutakse hinnata oma elu skaalal 0 kuni 10 - kõige hullemast kuni ideaalsuseni välja. Tavaliselt kogutakse igas riigis vastuseid 1000 ringis.

Tabelis, mis kajastab elule antavat hinnangut, tegi Eesti läbi lausa kahekordse tõusu: kui 2019. aastal paigututi 41. kohale, siis tänavu on Eesti jõudnud 28. kohale. Praeguse tulemusega edestame ses vallas leedukaid (29), lätlasi (34) ja venelasi (60). Soome on jätkuvalt esikohal, Rootsi aga hoidmas kuuendat kohta.

Kuna raporti tarbeks mõõdetakse üleilmselt ka positiivsete ja negatiivsete emotsioonide vahekorda, toodi tänavu esile koroonapandeemia märgatav mõju inimeste seas negatiivsete tunnete tõusule. Raporti koostajail tuli siiski nentida, et positiivsete ja negatiivsete emotsioonide vahekord on tugevalt esimese kasuks - vahe on globaalsel skaalal pea kolmekordne.

Õnneindeksi tabeli esikümne seas on esindatud kõik Skandinaavia riigid: esikohal troonib Soome, teisel kohal on Taani, pronksmedalit kannab Šveits, neljandaks osutus Island, viiendaks Holland, kuuendal kohal asub Norra, seitsmendal kohal Rootsi, kaheksandal kohal Luxemburg, üheksandal kohal Uus-Meremaa ning kümnendal Austria. Kuus riiki neist kuuluvad Euroopa Liitu.

Järjestuse põhjast võib leida aga näiteks India (139), Burundi (140), Jeemeni (141), Tansaania (142), Haiti (143), Malawi (144), Lesotho (145), Botswana (146), Rwanda (147), Zimbabwe (148) ja Afganistani (149).