Film "Tylko nie mów nikomu" („Ainult ära kellelegi räägi”), milles ohvrid astuvad vastamisi enda kuritarvitajatega, on taas esile kutsunud kriitika katoliku kiriku käitumise üle selliste juhtumite suhtes ning pärast selle YouTube’i ülespanemist vaadati seda 22 tunni jooksul enam kui kolm miljonit korda, vahendab Reuters.

„Me valmistasime ette muudatused karistuskoodeksis, mis tähendab, et selle kuriteo (lapse kuritarvitamine) eest hakatakse karistama väga karmilt ... ei ole enam tingimisi karistusi, on karmid karistused, võib-olla isegi kuni 30 aastat vangistust,” ütles Kaczyński.

Praegu on Poolas alla 15-aastase lapse kuritarvitamise eest ette nähtud kuni 12-aastane vanglakaristus.

Liberaalide arvates on kirikul Poolas liiga palju võimu, aga konservatiivid peavad katoliku usku rahvusliku identiteedi võtmeelemendiks ja leiavad, et selle mõju peab kaitsma.

PiS, mis on enamiku arvamusküsitluste järgi Poola populaarseim erakond, on teinud traditsiooniliste väärtuste kaitsest põhiteema Euroopa Parlamendi valimiste kampaanias.

„Kas see (laste kuritarvitamise vastane seisukoht) tähendab, et väikese arvu preestrite kuriteod annavad õiguse kirikut rünnata, solvata katoliiklasi? Ei, see ei ole õigustus,” lisas Kaczyński Szczecinis toimunud valimisüritusel.

Vendade Tomasz ja Marek Sekielski filmis näidatakse eakaid preestreid, sealhulgas endise presidendi Lech Wałęsa omaaegset kaplanit Franciszek Cybulat vastamisi inimestega, keda nad kuritarvitasid, kui nad lapsed olid. Filmis esitatakse süüdistus, et tuntud pedofiile saadeti ühest kogudusest teise.

„Ma olen sügavalt häiritud sellest, mida nägin Tomasz Sekielski filmis. Nende, kellele haiget tehti, tohutud kannatused tekitavad valu ja häbi,” ütles oma salvestatud avalduses Poola kõrgeim peapiiskop Wojciech Polak. „Mul on kahju iga kirikuinimeste tekitatud haava pärast.”

Anna Frankowska heategevusorganisatsioonist „Ära karda”, mis kuritarvitamiste ohvreid toetab, ütles, et Poola katoliku kirik ei ole astunud konkreetseid samme pedofiilpreestrite üle õiguse mõistmiseks.

„See on lihtsalt järjekordne vabandus, tundub peaaegu, nagu oleks avaldus ettevalmistatud enne, kui kirikuametnikud filmi nägid,” ütles Frankowska.

„Ma loodan, et igaüks, kes filmi näeb, mõtleb sellest mitu päeva. Ja et see film teeb päriselt haiget,” ütles filmi autor Sekielski Poola portaalile Onet.

„Kahju, mida paljastavad ohvrite tunnistused selles filmis on šokeeriv,” kirjutas pikaaegne kirikuelu kommentaator Tomasz Krzyżak ajalehes Rzeczpospolita.

„Mida ma saan öelda? Ma tahan nutta koos nende inimestega, kelle lapsepõlv ja elu rebiti tükkideks,” ütles Krakówi lastekaitsekeskuse esindaja isa Piotr Studnicki väljaandele Crux. „Ma jäin tummaks.”

Cybula pisendab filmis ohvriga kohtudes oma vastutust, öeldes: „Sa tahtsid seda, sa tahtsid natuke lähedust.” Ohver oli kuritarvitamise ajal algkoolis.

Cybula suri veidi enne filmi valmimist. Filmis näidatakse ka tema matust, kus surnud vaimulikku kiitsid Gdański piiskop Slawoj Leszek Głodź ja paljud teised kõrgetasemelised preestrid.

Piiskop teadis süüdistustest, mis avaldati ametlikult kolm kuud enne Cybula surma.

Dokumentaalfilmi eesmärk on sundida Poola piiskoppe võtma vastutust, mida Püha Tool neilt nõuab.

Filmis näidatakse kirikuvõimude esindajaid, kes eelistavad vaikida, selle asemel et vastutustunde ja läbipaistvusega probleemile näkku vaadata. Kõik piiskopid, kellega filmitegijad ühendust võtsid, keeldusid kommenteerimast. Kogudusepreestrid läksid aga hirmu täis ja paanikasse, kui sellest teemast juttu tehti.