Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna noorsooteenistuse juhataja Piret Talur ütles Delfile, et leping lõpeb tõesti selle aasta lõpus, kuid hetkel püütakse uue lepingu sõlmimises kokkuleppele jõuda.

"Järgmine arutelu on 6. detsembril. Tartu linn ei oma Skatehalli, seega see, kas uksed on lahti või ei, on halli rentija ehk Spordiklubi AK Rahinge otsustada. Halli omanikuga on neil oma sõnul kehtiv rendileping, nii et omaniku poolest tegevus jätkub," sõnas Talur.

Töötajatel puudub kvalifikatsioon


Järelevalve läbi viinud Talur selgitas Delfile, et Spordiklubi AK Rahinge võitis 2015. aastal riigihanke noortekeskuse teenuse osutamiseks ning leping sõlmiti perioodiks 1.01.2015 - 31.12.2017. Kokku lepiti 14 nõudes kuid neist on täielikult täidetud vaid üks, täitmata kaks ja osaliselt täidetud üksteist.

"Enne järelevalve läbiviimist toimusid regulaarsed kohtumised ja kirjavahetus. Ettepanekuid on olnud palju. Oleme olnud pikalt rahulolematud töötajate kvalifikatsiooni või õigemini selle puudumisega. Oleme saanud lubadusi see olukord lahendada. Seda pole tehtud. Me ei saa lõpmatult aktsepteerida, et laste ja noortega töötavad maksumaksja raha eest inimesed, kes ei ole professionaalid või vähemalt ei liigu selles suunas," ütles Talur.

Kuigi Tartus tegutseb Tartu SK Velo BMX-hall ning suveperioodiks on sel aastal renoveeritud SA Tähtvere Puhkepark ekstreemspordi välipark (tööde kogumaksumus ligi 70 000 eurot), eelistab linnavalitsus Taluri sõnul, et avatuks jääks ka Tartu Skatehall, mis on viimasel kaheksal aastal olnud Spordiklubi AK Rahinge hallata. Sel perioodil on linnavalitsus toetanud halli kokku ligi 350 000 euroga, millest 63 000 euroga käesoleval aastal.

Spordiklubi: pakutava summaga ei ole võimalik majandada


Spordiklubi esindajad ei vastanud Delfi päringutele. Oma Facebooki lehel antakse aga teada, et läbirääkimistel noorsooteenistusega on seis endiselt sama. "Pakutava summaga, mis on senisest kolmandik, ei ole võimalik meie hinnangul Skatehalli majandada. Arvestades kõiki asjaolusid on piisava summa leidmine mujalt vaid kuu aja jooksul ebatõenäoline. Noorsooteenistuse soovitusel esitame veel oma kalkulatsiooni kirjalikult, et Skatehall vähemalt sisehooaja lõpuni lahti hoida".

Laupäeval, 26. novembril kirjutas Skatehall oma Facebooki lehel, et linna poolt pakuti lahenduseks mitu korda väiksemat spordiasutuse toetust, küll aga leidsime kulusid-tulusid uurides, et sellest jääks koha ülalpidamiseks väheks isegi piletihindade mitmekordistamisel. "Rohkem me kahjuks külastajatelt nõuda ei saaks, sest see vähendaks jällegi külastatavust ning nii mõnelgi kaoks üldse rahaline võimalus oma alaga tegelemiseks. Juba ainuüksi sõiduvahendid ise maksavad sadu eurosid ja vajavad pidevat uuendamist".

Eilsel kohtumisel linnavalitsuse esindajatega ütlesid Spordiklubi AK Rahinge esindajad ehk Martin Bachmann ja William Kass, et nemad ei ole täna kell 16.00 Tartus toimuva aktsiooni korraldamise taga, vaid see on noorte omaalgatus.