Presidendiks pürgiv Euroopa Komisjoni endine asepresident Siim Kallas on oma panuse andnud Euroopa Liidu määruse loomisele, mille kohaselt on avalikel positsioonidel olnud inimestel kohustus ametist lahkumise järel 12 kuud oma endises valdkonnas mitte lobiga tegeleda.

Euroopa Liidu määruses on kirjas, et endisi ametnikke, avalikul positsioonil olevaid isikuid võib ametikohalt lahkudes põhimõtteliselt keelata tegemast 12 kuu jooksul lobitööd nende eelmise tööandja või töötajate vastu. Kallas antud juhul oma presidendikampaania eesvedaja Martin Kuke valikutes probleemi ei näe.

"Inimese otsust tuleb alati respekteerida ja see otsus, et ta (Martin Kukk - toim.) otsustab erasektoris ennast proovile panna, et mitte jääda igaveseks poliitilise toiduahela juurde - see on ju igati kiiduväärne," ütles Siim Kallas Delfile.

Kukk teavitas Kallast oma otsusest juba mõnda aega tagasi, kuid kinnitas, et jääb presidendikampaania lõpuni Kallase meeskonda. Sügisel plaanib Kukk asuda erasektorisse, täpsemalt käivitada kommunikatsiooniga tegelev ettevõte. Riigikogus võtab Kuke saadikutooli üle Peep Aru.

Kuidas suhtuda sellesse, et inimene, kes on poliitikas nii pikalt töötanud, läheb nii järsku erasektorisse, kommunikatsioonivaldkonda? Kas see ei ole vastuolus selle sama dokumendiga, mida te olete teinud?

See on väga hea küsimus. See kindlasti ei ole vastuolus. Paljud inimesed käsitlevad erasektorit kui mingit vaenulikku ja kahjulikku nähtust ühiskonnas. Tegelikult peaks verevahetus erasektori ja poliitika vahel olema palju ulatuslikum. Mina pole kunagi selle vastu olnud, aga siin on loomulikult see, et kui komisjonist või näiteks pangast minnakse töölt ära, siis see annab kohustused, et inimene ei hakka tööle teatud aja jooksul ühelgi konfliktsel suunal, ta ei esinda ühtegi klienti oma endise tööandja vastu ja ta ei aja asju, kus ta selgelt kasutab ära oma eeliseid. See on tegelikult piiritletav ja see on kindlasti eetiline, et niisugune vahe tehakse sisse. Aga tervikuna on see - neid vaidlusi on peetud päris pikalt - et kui palju ja kes mida tohib teha, tegelikult need ei ole ju - erasektor ja poliitika ei ole alad, mis peaksid üksteise vastas kui vaenlased seisma. See on ka halb. Mõlemad saavad rikastada. Erasektorist poliitikasse tulijad toovad siia teistmoodi kogemusi. On selgelt piiritletav, mis on need andmed ja positsioonid, mida ei tohi kurjasti ära kasutada.

Kui võtta konkreetselt Martin Kuke valikud - minek riigikogust erasektorisse, mitte lihtsalt erasektorisse, vaid kommunikatsiooniettevõttesse. Kas selliste valikute puhul te ei näe vastuolusid konkreetse agenda ajamist, lobitöö tegemist?

Esiteks ma ei tea nii täpselt, mis see (Martin Kuke uus töökoht) konkreetselt on. Aga teistpidi on nii, et lobitegevuse tulemuslikkus ja avatus sõltub sellest, kellele ta on suunatud. Tegelikult on nii, et kui te otsustate mingit asja, kus on erinevad ärihuvid, näiteks Euroopa Komisjonis. Ei ole asja, kus ei oleks suuri ärihuvisid - mis sa siis teed? Kas sa siis ei võta kedagi jutule - sa ei suuda seda teha. See, et sa kuulad eri arvamused ära, teed oma valiku, tuled selle otsusega parlamenti ja põhjendad. Sellises olukorras tehku oma lobitööd, kes tahab. Ta läheb üle piiri siis, kui kasutatakse mingeid trikke: kui keegi reisib kellegi kulul - need on asjad, mis on väga libedad.

Aga kui näiteks kommuunikatsiooniettevõte töötab välja kampaaniaid, või konkreetse inimese kampaaniat - nagu ka teie presidendikampaania puhul - see on hea Martin Kukele hea praktiseerimisvõimalus olnud.

Ta oli erakonna peasekretär väga pikka aega, ma arvan, et sealt ta käis läbi kas just tulest ja veest, aga tal on kindlasti kogemust kõiksugustest asjadest. Nii palju, kui mina olen ära saanud, on ta olnud äärmiselt ettevaatlik igasuguste tegudega, mida võib kuidagi ebaeetiliseks pidada. Nii et ma usun, et ta jätkab seda joont edaspidi ka. Eestis ju tegelikult seda lobitegevust otseselt väga palju ei ole. Need ärihuvid, mida keegi Eestis esindab, on niivõrd nähtavad, siis on alati see valik ja kõik on otsustajate teha: kas võtab ühte või teist kuulda. Aga need, kes seda kõik varjus üritavad teha, on lõppkokkuvõttes kaotajad. Mina ei näe siin mingisugust probleemi, mis puudutab Martin Kukke.

Praegusel juhul on teemaks huvide konflikt, mitte lobi. Sa võid teha ja esindada mistahes asja, aga sul ei tohi olla huvide konflikti. See on põhiline. Huvide konflikt on väga selgelt mõõdetav läbi igasuguste keerulisemate juhtude (aktsiad, mitmes kohas teenistuses olemine). Huvide konfliktide vältimine on võimalik ja põhiline.

Reformierakonna endine peasekretär ja erakonna parlamendifraktsiooni aseesimees Martin Kukk teatas täna, et lahkub riigikogust ja alustab sügisel erasektoris kommunikatsiooniga tegeleva ettevõtte käivitamist. Martin Kukk jätkab ka Siim Kallase presdiendikampaania juhtimist.