Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Anna-Liisa Pääsukene märkis, et olulist tähelepanu tuleb pöörata ennetustegevuses uutele sihtrühmadele, eelkõige 30+ heteroseksuaalsetele inimestele, kes on täna suurim riskirühm.

"Kui algul oli HIV Eestis eelkõige süstivate narkomaanide probleem, siis praegu on olukord täiesti muutunud," rääkis Narva linnaarst Andrei Antonov. "Kõik programmid on suunatud süstivatele narkomaanidele, seal on näha, et see asi toimib. Sinna keskusesse ei tule ükski inimene, kes sai infektsiooni seksuaalsel teel. Tulemus on olemas – süstige puhaste süstaldega. Narkomaanid teavad seda väga hästi. Narvas narkomaanid tahavad aidsi. Üks poiss ütles mulle, et millal ma ometi saan aidsi kätte, et ma saaksin pensionile."

Narvas on vanuserühmas 15-59 HIV-viirusega nakatunud 9 protsenti elanikkonnast. "Olgem ausad – enamik inimesi omab elus rohkem kui ühte seksuaalpartnerit," märkis Tervise Arengu Instituudi nakkushaiguste ja narkomaania osakonna juhataja Aljona Kurbatova. "Seega on enamikul meist võimalik see haigus saada. Kahjuks väga paljud inimesed arvavad, et neid see puuduta, kuid puudutab järjest rohkem."

Seksuaaltervise kliiniku günekoloog Mairi Kaha tõi välja, et Eestis on noorte hulgas juhtude arv langenud. "Meie testime väga aktiivselt, kuid kuna nakatumine on langenud, siis ega me positiivseid väga ei leia," lisas Mairi Kaha.

"Me oleme küll Eestis HIVi leviku tõkestamiseks samme astunud, kuid oleme ilmselget teinud liiga vähe," ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Anna-Liisa Pääsukene. "Kahjuks oleme keskendunud eelkõige toonastele riskirühmadele. Me peame ennetustegevuses keskenduma kõikidele sihtrühmadele korraga – nii 30+ inimestele kui noortele ja süstivatele narkomaanidele."

HIV vaktsiini on arendatud 30 aastat, seni edutult. Ekspertide hinnangul lähema 7-8 aasta jooksul HIVi ennetusvaktsiini välja töötada ei suudeta, kuigi töö selle nimel käib väga pingsalt.

20.–27. novembrini toimub HIV testimisnädal "Eesti testib. Testi. Ravi. Enneta". Testimisnädalaga kutsutakse üles kõiki eestimaalasi tegema HIV-testi.