Mediapart teatas eelmisel nädalal, et Marine Le Peni juhitav erakond sai üheksa miljonit eurot laenu First Czech Russian Bankilt (FCRB), mille de facto omanik on Kremliga seotud oligarh Roman Popov, vahendab EUobserver.

Kolmapäeval teatas Mediapart aga, et see üheksa miljonit on kõigest jäämäe tipp.

Mediapart märgib, et nende oma uuringute tulemusi kinnitab rahvusrinde poliitbüroo liige.

„Ära maksti esimene osa 40 miljoni eurosest laenust ... üheksamiljonine osa on saabunud, veel 31 (miljonit) tuleb järgi,“ ütles allikas.

Tsiteeritakse ka Euroopa Parlamendi liiget rahvusrindest Bernard Monot'd, kes ütles Mediapartile: „Me väljendasime oma arutlustes pangaga kindlasti vajadust põhjaliku finantseerimise järele ... Meie potentsiaalne vajadus presidendi ja parlamendivalimisteks on 45 miljonit eurot.“

Rahvusrinde varahoidja Wallerand de Saint-Just ütles, et ei tea suuremast summast midagi, kuid märkis, et partei vajab 35-40 miljonit eurot 2017. aasta valimistel häälte püüdmiseks.

Mediapart väidab, et Le Pen kinnitas FCRB-lt laenu võtmise isiklikult „salajasel“ reisil Venemaale veebruaris.

„Marine Le Pen tuli [läbirääkimiste] lõppetapile. Jah. Et näha, kuhu me oma jalad pistame,“ ütles Le Peni anonüümseks jäänud abi.

Rahvusrinde esindaja Euroopa Parlamendis Jean-Luc Schaffhauser tutvustas abi sõnul Le Peni Venemaa parlamendi liikmele Aleksandr Babakovile, kes oli FCRB tehingu juures väidetavalt võtmetähtsusega.

Euroopa Liit kandis Babakovi septembris musta nimekirja, sest ta hääletas Krimmi annekteerimise poolt.

51-aastasel Moldovas sündinud Babakovil on ärihuve Tšehhis, Prantsusmaal ja Ukrainas.

Schaffhauser ütles Mediapartile, et kohtus Babakoviga kümme aastat tagasi Vene õigeusu kiriku kaudu.

Schaffhauseri Euroopa Parlamendile esitatud finantshuvide deklaratsioonis on öeldud, et ta töötab „rahvusvahelise konsultandina“. Ei mainita aga, et FCRB maksis talle vahendamise eest 140 000 eurot.