Ühinemislepingu kohaselt ühinevad TTÜ ja Mereakadeemia 1. augustil 2014. Sellest päevast alates loetakse kõik Eesti Mereakadeemia rakenduskõrgharidus- ning magistriõppe üliõpilased ja täiendusõppurid TTÜ üliõpilasteks ja täiendusõppuriteks ning neile laienevad kõik TTÜ üliõpilaste ning täiendusõppurite õigused ja kohustused.

Mereakadeemia ülesandeks pärast ühinemist jääb anda merendusalast rakenduskõrgharidus- ja magistriõpet, korraldada täiendusõpet, edendada õppe-, teadus- ja arendustegevust ning osutada merenduse valdkonnas vajalikke teadmusteenuseid.

TTÜga ei ühine Mereakadeemia kutseõppe valdkond. Enne Tehnikaülikooli ja Mereakadeemia liitumist luuakse uus riiklik ja iseseisev kutseõppeasutus Eesti Merekool, mis ei ühine TTÜga. Küll aga teeb Mereakadeemia koostööd Eesti Merekooliga.

Mereakadeemia jätkab oma tudengitele hariduse andmist kalapüügi ja -käitlemise tehnoloogia, külmutusseadmete, laeva jõuseadmete, sadamamajandamine ja meretranspordi juhtimise, tüürimehe, veeteede ohutuse korraldamise ja haldamise ning merenduse õppekavadel.

Mereakadeemia ja TÜÜ ühinemisotsuse teeb vabariigi valitsus.