Elatisraha nõudeid on kohtutäiturid esitanud maksu- ja tolliametile 7929 kogusummas 38,4 miljonit eurot, ütles ameti pressiesindaja Uku Tampere.

Ta märkis, et maksimaalne nõue on 130 785 eurot.

Tampere täpsustas, et kohtutäituritel on juba mitu aastat olnud võimalus arestida võlgnike tulumaksutagastusi nõuete, sealhulgas elatisnõuete täitmiseks.

"Tänavu täidetakse elatisnõuded aga esmajärjekorras ehk enne muid nõudeid, nagu näiteks trahvid, riiklikud maksud või muu selline," selgitas Tampere.

"Kui inimesel on peal kohtutäituri poolt esitatud nõue, siis MTA kannab tagastatava tulumaksu, kuid mitte rohkem kui nõude suuruses kohtutäiturile, kes siis kannab selle omakorda nõudjale," selgitas ta asjade käiku.

Tampere lisas, et nõuet saab rahuldada täpselt nii suures ulatuses, kui on inimesel tulumaksutagastust. Kui tagastuse summa ei kata kogu nõuet, siis ülejäänu osas jääb nõue lihtsalt püsima ja kohtutäitur täidab seda muudel seadusega ettenähtud viisidel.

Nõuete sissenõudmisega tegelevad kohtutäiturid tavapärase täitemenetluse raames, mis tähendab, et mingit eraldi avaldust inimesed MTAle tegema ei pea.

Kohtutäiturite nõudeid kokku on MTAle lekunud 142 690 isiku vastu summas 566 miljonit eurot.