"Külastasime Titanicu väljanäitust möödunud pühapäev, kell oli kusagil 12:45. Esimene asi, mida märkad, on meeletu järjekord, mille saba ulatub uksest välja 10 meetrit. Külma oli miinus 2 kraadi ja seda mereäärse tuulega. Saba ise enne kassat muuseumi sees oli sedavõrd pikk, et uksest kassani kestis ootamine ligikaudu 25-30 minutit. Selle aja jooksul jälgisin kassa töötamist - keskmine aeg, mis kulub pileti väljastamiseks ühe paari kohta on 50-70 sekundit. Tihti kui aega mõõtsin, oli see millegipärast kuni 5 minutit ühe paari kohta.

Kui kassani jõudsin, tahtsin näha, mis siis nii kaua aega võtab - mingi andmete sisestamine, lisakupong Paksu Margareeta külastamiseks, mingid juhised ja bla bla sinna otsa. Ma ei saanud aru, mida on neil mõnikord seal lobiseda mitu minutit.

Aeg, mis kulus jõudmiseks garderoobini, oli 38 minutit. Et Titanicu näitusele ring peale teha ja korralikult uudistada, võttis ligikaudu 70 minutit. Miks peab külastaja, kelle pilet on võrdlemisi kallis (14 EUR) raiskama lisaks veel 50% kogu ajast järjekorras passimiseks? Miks see nii ärritav on? Sellepärast, et olen külastanud muid asutusi, kus on veelgi suurem külastatavus, näiteks Vasa muuseumit Stockholmis, mitmeid metroosid ja ei ole sellist pudelikaela ehk stagnatsiooni veel kohanud. Nüüd ka küsimus Lennusadamale: kas tõesti ei ole modernsel ajastul võimalik kiirendada kassa läbilaset?" küsib lugeja.

Lennusadam: Titanicu näitus on ülipopulaarne

"Tõsi on, et Titanicu näitus on väga populaarne nii eestlaste kui väljamaalaste seas ning nädalavahetusel tekitab see ka järjekordasid.

Lennusadam on omalt poolt teinud võimalikult palju, et kassajärjekordi leevendada: oleme lisanud Titanicu näituse perioodiks töötajaid, kõik kassakohad on nädalavahetustel täidetud ja kassas on tööl kõige kogenumad inimesed. Oleme kaalunud ka kolmanda kassa lisamist, ent see ei ole ruumi vähesuse tõttu võimalik. Vabandame külastajate ees, kes siiski ootama peavad - usume, et kannatlikkus on vaeva väärt - ning palume võimalusel tulla argipäeval.

Muuseumi ja supermarketi võrdlemist ei pea me päris kohaseks, kuna külastajate küsimustele vastamine on kindlasti osa tööst, mida muuseum peabki tegema. Kuna ühise piletiga saab külastada lisaks Lennusadamale ka Paksu Margareetat, välilaevasid jne, on oluline seda ka külastajatele selgitada, samuti räägitakse lühidalt lahti Titanicu pardakaardi tähendus. Igatahes püüame antava info koguse praegusel perioodil võimalikult minimaalseks viia.

Selleks, et pakkuda rohkematele võimalust Titanicu näitust lähiajal külastada, on Lennusadam aastavahetuse perioodil tavalisest enam avatud. Näitust saab vahemikust 26. detsembrist 12. jaanuarini külastada päris kõikidel päevadel. Tavapäevadel on näitus avatud kella 10-st 19-ni, riiklikel pühadel ja erandkorras lisatud esmaspäevadel kella 10-st 17-ni," seletab Lennusadama turundusjuht Mai Vahtrik.