Baaskursusele osalesid kaitseväelased 1. jalaväebrigaadist, staabi- ja sidepataljonist, vahipataljonist, Põhja- ja Kirde kaitseringkonnast ning mereväest.

"Ameeriklastel on sõjaväelise käsitsivõitluse osas väga pikaajaline kogemus, seetõttu nendega koostööd teha soovisimegi," sõnas maaväe staabi väljaõppeosakonna ülem kolonelleitnant Tiit Paljak, kelle sõnul keskenduti väljaõppes just lähivõitluse sõjalisele küljele. "Sõdur peab oskuslikult kasutama kõiki võimalusi ka sellises olukorras, kus lahingumoon on otsas," ütles kolonelleitnant Paljak.

Kolonelleitnant Paljaku sõnul on viimase kahe aasta jooksul korraldatud kokku kaks taolist kursust, tulevikus on plaanis käsitsivõitluse-alast väljaõpet anda ka ajateenijatele. "Kuna sõjaline käsitsivõitlus erineb olulisel määral tavalistest tsiviilelanike seas levinud võitluskunstidest ja on kindla militaarse kallakuga, kavatseb kaitsevägi antud õppesuunaga kindlasti edasi liikuda," ütles kolonelleitnant.

Kursusel osalenud staabi- ja sidepataljoni rühmaülem nooremleitnant Raivo Marjapuu sõnas, et kuigi kaitseväes käsitsivõitlust õpetatakse, tehakse seda väeosapõhiselt. "Merejalaväe meetod sobib kaitseväele hästi ning võiks olla ühtse õppesüsteemi nurgakiviks," sõnas nooremleitnant Marjapuu, kelle sõnul on võitluskunsti eeliseks asjaolu, et õpetamisel ja arvestatakse ka sõduril seljas olevat varustust. "Tsiviilelus õpetatavad võitluskunstid ei ole mõeldud rakendamiseks killuvesti ja sõdurisaapaga," sõnas nooremleitnant Marjapuu.

Väljaõpet viisid läbi kolm Ameerika Ühendriikide merejalaväe Euroopa väejuhatuse sõjaliste võitluskunstide instruktorit, hiljem kutsuvad ameeriklased Eesti kaitseväelasi õpinguid jätkama Saksamaal.

Merejalaväe käsitsivõitlus on Ameerika Ühendriikide merejalaväes 2001. aastal kasutusele võetud võitluskunst, mille loomisel on kombineeritud olemasolevaid käsitsi- ja lähivõitluse meetodeid.

Merejalaväelastele ja neid toetavale isikkoosseisule antav väljaõpe keskendub külm- ja improviseeritud relvade kasutamisele ning käsitsivõitluse õpetamisele, samuti on oluline roll vaimse vastupidavuse suurendamisel ning vastutustundlikul jõu kasutamisel.