45 Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, Keskerakonda ja Demokraatide ühendusse kuuluvat riigikogu liiget algatasid täna avalduse majandusminister Juhan Partsi umbusaldamiseks.

Partsi tagandamist taotlenud saadikud panevad ministrile süüks riigile kahjuliku uue elektrijaama tehingu läbisurumist ja täielikku tegevusetust elektri hinnatõusu leevendamisel, mistõttu ta on kaotanud usalduse.

Partsi enda sõnul võeti 15. juunil 2009. aastal muuhulgas ühehäälselt vastu energiamajanduse riiklik arengukava, mis nägi ette ühemõtteliselt ka "Pealtnägijas" välja toodud probleemsete Narva energiaplokkide ehitamist. Seega juhtis Parts tähelepanu asjaolule, et riigikogu, sealhulgas ka umbusaldamise esitajad, hääletasid ise selle arengukava poolt.

Samuti ei vasta majandusministri sõnul tõele väited, et kodanikke ei teavitatud piisavalt elektrihinna tõusust vabaturu tingimustes. Parts tõi riigikogu ees välja erinevaid meetmeid, nagu laiaulatuslik teavituskampaania, mis tema väitel tagasid vastava info jõudmise suuremale osale kodanikele.

Lisaks vastas majandusminister saadikute teistele küsimustele seoses talle meedias esitatud süüdistuste ning elektrihinna tõusu kohta.

Vaata ka, mida arvab peaministri ülesandeid täitev haridusminister Jaak Aaviksoo Partsi umbusaldamisest:

IRLi fraktsiooni esimees Kaia Iva rääkis täna riigikogu ees Partsi kaitstes, et seesama opositsioon, kes avaldas majandusministrile umbusaldust, keeldus ligi kuu aega tagasi umbusaldamise avaldamisest justiitsministri Kristen Michali vastu. Iva viitas toona opositsiooni välja käidud väidetele, et umbusaldamiseks on vaja koalitsiooni poolehoidu, kuna vastasel juhul näitab umbusaldamise läbikukkumine hoopis toetust ministrile.

Opositsioonisaadikud osutasid täna muuhulgas tõsiasjale, et Partsi jõulise sekkumise tulemusena sõlmis Eesti Energia Alstomiga 650 miljoni euro suuruse lepingu uue põlevkivielektrijaama ploki rajamiseks, millele eelnes nii riigihangete seaduse kui karistusseadustiku teadlik rikkumine.

„Otsuse tulemusena ehitatakse elektrijaam, kus toodetava elektri omahind ei ole Euroopa Liidu CO2 poliitika tõttu vabaturul konkurentsivõimeline. Majanduslikult kahjulikke otsuseid põhjendatakse energiaalase julgeolekuga, ignoreerides samas odavamaid ja majanduslikult jätkusuutlikumaid alternatiive,“ seisis umbusaldajate esitatud avalduses.