"Välisministeerium ei nõustu kategooriliselt Teie 16. augustil 2012 esitatud arvamusega, et välisministeerium olevat tööle võtmisel diskrimineerinud ühte kandideerijat tema rahvuse tõttu," on kirjas välisminister Urmas Paeti allkirja kandvas kirjas. "See on vale ja äärmiselt meelevaldne järeldus."

Minister selgitab täna soovolinikule saadetud kirjas, et nimetatud konkursil kandideeris kokku 201 inimest, kellest 11 puhul ei olnud emakeeleks eesti keel ja kellest omakorda kuus läbis dokumendivooru.

"Seega on täiesti väär väita, et välisministeeriumi värbamisprotsessis peeti määravaks rahvust või asjaolu, et eesti keel ei olnud nende inimeste emakeel," kirjutas Paet.

Ministri sõnul hindab välisministeerium kirjalikku eestikeelset eneseväljendusoskust kõikide tööle kandideerijate puhul äärmise põhjalikkusega, olenemata sellest, milline on kandideerija emakeel, rahvus, nimi, haridus või eelnev töökogemus.

Välisministeerium ei küsi infot tööle kandideerija rahvuse kohta, diplomaadiks võivad kandideerida kõik Eesti kodanikud.

"Teie järeldus, justkui välisministeeriumil on eelarvamus mitte-eestlasest kandideerija suhtes, on vale," ütles Paet kirjas. Ta tõi näiteks, et võrdse kohtlemise tagamiseks hindab ministeerium kandidaatide esseesid 4-5 inimest, kes näevad ainult kandidaadile antud koodi, mitte inimese nime ega CV-d.

Ministeerium pidas kirjas soovolinikule vajalikuks lisada, et kõnealune isik on ka varem välisministeeriumi avalikel konkurssidel kandideerinud, näiteks 2010. aastal korraldatud pressiesindaja konkursil läbis ta dokumendivooru ja jõudis üldteadmiste testi vooru, kuid punktisaak jäi seal kesiseks.

Sellel konkursil osales kokku 45 inimest ning kõnealune isik ei pääsenud järgmisesse vooru, kuna temast paremate tulemustega sooritasid testi 36 inimest.

"Välisministeerium on äärmiselt nördinud, et meie töölevõtmisprotsessi on esile toodud diskrimineerivana, me oleme alati pööranud suurt tähelepanu võrdsele kohtlemisele ning hindame kõrgelt inimesi, kes muu rahvuse esindajatena on soovinud töötada välisministeeriumis," kirjutas Paet.  "Seda tõendab ka asjaolu, et välisministeeriumis on tööl eri rahvuste esindajaid ning peame neid meie organisatsiooni väärtuslikuks osaks, kelle panus välisministeeriumi tegevusse on väga hinnatud."