Vaivara vallavolikogu esimees Veikko Luhalaid rääkis Delfile, et esialgsed otsused on tehtud ja Sinimäe kooli õpilastel algab esmaspäevast koolivaheaeg. „Oleme selles olukorras, et esmaspäeval me tundidega alustada ei saa,“ lausus Luhalaid.

Sillamäe linnavõimud pakkusid Sinimäe koolile asenduspindu ja ka vallal endal on teatud võimalusi. Praegu ongi Sinimäe inimesed Sillamäel pakutavaid ruume üle vaatamas. „Ülejärgmine nädal algab õppetöö taas, kas Sinimäel või Sillamäel,“ ütles Luhalaid. Kas õpilased siis kuni jõuluni vaheajata vastu peavad, ei osanud Luhalaid praegu öelda ja selle küsimusega tegeletakse jooksvalt.

Juba täna või esmaspäeval on Sinimäele oodata kindlustuseksperti, kes hindab hoone kahjutusi. Praegu toimub hoonest veel allesjäänud vahendite evakueerimine.

Luhalaid ei osanud hinnata, kas eile õhtul süttinud koolimaja on võimalik taastada või tuleks ehitada uus hoone. „Minu subjektiivne hinnang on, et ma ei näe võimalust sellest majast head nahka saada,“ rääkis Luhalaid. „Hoone katus on sisse kukkunud, osad vahelaed on sisse kukkunud, maja esimene korrus ja kelder on saanud veekahjustusi.“

Tulekahju tekkepõhjused selgitab ekspertiis. Luhalaid oletas, et tulekahju võis alguse saada elektri- või ventilatsioonisüsteemist.

Küsimusele, kas koolimaja häving paneb punkti ka kooli eksistentsile, vastas Luhalaid, et ta ei julge seda ei kinnitada ega ka ümber lükata. „Kuna riigi haridusreform hõlmab gümnaasiume, siis põhikooli säilimist see ei ohusta,“ rääkis ta.

Küll möönis Luhalaid, et koolis on vähe õpilasi ja sellest mõttes on volikogus kooli tuleviku teema ikka jutuks olnud. „Teatud oht ju on, et kui oma armsat koolimaja pole, siis jagunevad õpilased ümbruskonna koolidesse laiali,“ kõneles ta. „Aga võib-olla toob kogukonna tunne uude koolimajja sügiseks hoopis uusi õpilasi juurde.“

Eile õhtul kell 21.40 sai häirekeskus teate, et Vaivara vallas Sinimäe alevikus põleb koolimaja katus lahtise leegiga.

Sündmuskohale sõitis üheksa päästemeeskonda Sillamäe, Narva, Narva-Jõesuu ja Jõhvi päästekomandost, operatiivkorrapidajad ja kaks kiirabibrigaadi. Päästjate saabudes põles Sinimäe Põhikooli katus lahtise leegiga, teatas Ida päästekeskus.