"See on päev, mis Eesti pinnalt lahkusid meid okupeerinud võõrväed, mil meie jaoks reaalselt lõppes Teine Maailmasõda," teatas Eruohvitseride Kogu juhatuse aseesimees Tiit Põder saadetud teates ning lisas, et seda päeva tuleks riikliku tähtpäevana tähistada, et sest tänu Vene vägede lahkumisele oleme saanud liituda NATO ja Euroopa Liiduga.

"Kuigi 31. augustit on tänaseni meeles peetud, on selle sündmuse olulisusele vastav tähistamine jäänud tagasihoidlikuks. Eesti suveräänsuse ja vabaduse verstapostiks olevale päevale tuleks pöörata rohkem tähelepanu – tuletada meelde neid, kes tegid selle võimalikuks ning teadvustada endale senisest rohkem, et ilma Vene vägede lahkumiseta elaks me suure tõenäosusega hoopis teistsuguses Eestis," rääkis Põder.

Eruohvitseride Kogu juhatuse aseesimehe sõnul oli võõrvägede lahkumine kahtlemata Eesti tol ajal veel noore diplomaatia suursaavutus.

"See lubas meil olla oma maa peremees igal Eestimaa ruutmeetril, ning ehitada üles just selline Eesti, nagu me ise tahame. 31. august 1994 on Eesti ajalukku salvestunud kui päev, mil enamus Vene vägedest lahkus Eesti pinnalt. See on päev, mil Eesti sai tõeliselt vabaks, ning seda tähtsat sündmust peaksime me ka tulevikus vääriliselt meeles pidama," sõnas Põder.

Vene väed lahkusid Eestis 1994. aasta 31. augustil pärast raskeid läbirääkimisi Eesti ja Venemaa vahel. Kahe aasta pärast möödub Vene vägede Eestist lahkumisest 20 aastat.