Siseminister vastas oma kirjaga soovoliniku eelmisel kuul esitatud teabenõudele, milles Sepper päris aru politseiametnikele kehtestatud kehaliste katsete nõuete osas.

"Politseiametniku töö eripära lähemalt tundmata jääb minule ülaltoodud paindumatute normide kehtestamise eesmärk arusaamatuks," kirjutas Sepper.

"Kindlasti on ligi nelja ja poole tuhande ametis oleva politseiametniku seas isikuid, kel ei ole välitööga kokkupuudet ning täidavad oma tööülesandeid tulemuslikult olenemata füüsiliste katsete sooritamisest," lisas Sepper.

Sepperi sõnul on kaheldav oma tööd hästi tegevate isikute kõrvaleheitmine, kes oma ajutise terviserikke, vanuse, puude või muu põhjuse tõttu ei suuda määruses sätestatud füüsilise ettevalmistuse norme täita.

Vaher: katsed tuleb kõigil läbida

Siseminister Ken-Marti Vaher teatas aga eile saadetud vastuses, et kuna füüsiliste katsete läbimine on oluline politseiametnike teenistusastmete ülendamisel, siis ei saa olla varianti, kus kedagi ilma katsete läbimiseta edutatakse.

"Vastavalt politsei ja piirivalve seaduses sätestatule on iga politseiametnik kohustatud täitma asutuse juhi korraldust riigi julgeoleku tagamiseks, riigikaitse vajadusel, inimelu päästmiseks või mõnel muul seaduses sätestatud juhul, olenemata tema ametikohast või konkreetsetest teenistusülesannetest.

Kriisisituatsioonis võib asutuse juht suunata riigi julgeolekut tagama kõik politseiametnikud, olenemata neile ametijuhendiga pandud teenistusülesannetest. Seetõttu ei saa väita, et mõnel ametikohal töötav politseiametnik ei pea vastama füüsilise ettevalmistuse nõuetele ja olema füüsiliselt vastupidav," kirjutas Vaher volinikule.

"Tegemist on oluliste nõuetega politseiametniku füüsilisele ja eriettevalmistusele, et tagada politseiametniku võime täita teenistusülesandeid kõrge vaimse pinge ja ohuolukorras sh konfliktiolukorras, kõrgendatud psühhoemotsionaalse pinge ja stressi tingimustes," põhjendas Vaher oma kirjas politseiametnikele kehtestatud nõudeid.

Vaher selgitas ka, et kui politseiametnik ei suuda terviserikke, raseduse, sünnitamisejärgse kehalise taastumise, haiguse, puude vms põhjusel katseid täies ulatuses või ühte osa neist edukalt läbida, siis tuleb politseiametnikul esitada sellekohane arstitõend, millele on märgitud põhjus ning millisest katsest ja milliseks ajavahemikuks on ta vabastatud.

Sellisel juhul Vaheri sõnul politseiametnikult katsete sooritamist vastaval ajavahemikul ei nõuta.