Viiepäevase õppuse eesmärk on harjutada õhusõidukite meeskonnaliikmete tegevust lennuõnnetuse korral ning õhuväe, mereväe, piirivalve ja merepäästekeskuste päästealast koostööd, teatas kaitseväe peastaap. Õppusel harjutavad merepäästet Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede ning piirivalve õhusõidukite meeskonnad.

Õppust toetavad Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowan ja mereväe tuukrigrupp, lisaks osalevad politsei- ja piirivalveameti kaatrid ja vabatahtlik merepääste. Kopteritest on pidevalt kohal Läti MI-17 ja vahetult enne pääste algust lendab Tallinnast hädasignaali peale välja piirivalve lennusalga Agusta Westland.

Õppuse käigus harjutatavad osalejad juhtimis- ja sideprotseduure ning ellujäämisprotseduure, mida õhusõidukite meeskonnad peavad oskama juhul, kui sõiduk maandub vette. Õppus toimub avamerel, et tagada harjutamine võimalikult reaalses olukorras. Esmakordselt viivad meeskonnaliikmed läbi öise treeningu.

Baltic Bikini on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede merepäästeõppus, mida korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Esimene Baltic Bikini viidi läbi 2004. aastal Leedus, Eestis korraldati sama õppus 2006. aastal. Esimestel aastatel toetas õppust Taani õhuvägi, kes aitas välja õpetada instruktoreid ning käivitada ühtlustusprogrammi päästetehnika ja väljaõppe osas.